Questions fréquemment posées

Vous trouverez sur cette page les réponses aux questions les plus fréquemment posées. La page est divisée en 5 sections/sujets :

Mercuron & solutions

Is de Mercuron apparatuur klaar voor de komst van 5G?

De voorgestelde apparatuur werkt met alle voor het ogenblik gebruikte frequentiebanden binnen België. Dit wil ook zeggen dat wij alle huidig gebruikte technologieën ondersteunen (2G, 3G, 4G, 4.5G en 5G).

 

Zowel de 5G standaard als de 5G frequentiebanden liggen voor het ogenblik nog niet 100% vast. Als, na introductie van de 5G standaard, blijkt dat er zal gewerkt worden op 1 (of meerdere) van de huidige frequentiebanden, dan zal de huidige apparatuur perfect 5G ondersteunen. Verschillende landen hebben plannen om hun 2G (en soms zelfs 3G) netwerk uit te schakelen zodat zij deze banden kunnen gebruiken voor 5G.

Welke bekabeling gebruiken we?

Voor de bekabeling van onze apparatuur gebruiken we een coax kabel.

Wie plaatst de bekabeling?

In tegenstelling tot online repeater winkels, ligt onze nadruk op service. Wij verzorgen dus alles van A tot Z. Eerst komen wij langs voor een Site Survey, zodat we weten wat er exact nodig is om jullie gsm-signaal naar een ideaal niveau te brengen (dit is soms een minder ingrijpende installatie dan onze klanten zelf voor ogen hadden). Eenmaal we weten wat er exact moet gebeuren, sturen we ons team die de installatie en de nazorg volledig op zich neemt. We hebben teams die zowel overdag als ‘s nachts werken, om de hinder die wordt veroorzaakt zo veel mogelijk te beperken (bv. een installatie plaatsen buiten de werkuren van een winkel).

Is een site survey vrijblijvend en kosteloos?

Een Site Survey voor gsm-versterking en wifi is steeds vrijblijvend en kosteloos. Wel komen wij graag voorafgaand een Site Survey eens op verkennend gesprek om te luisteren wat jullie verwachtingen en noden zijn.

Site surveys voor ASTRID installaties zijn complexer en bijgevolg betalend.

Hoe lang duurt een site survey?

Een volledige Site Survey kan worden uitgevoerd tussen de 1,5 à 3 uur, afhankelijk van de grootte van het gebouw. Bepaalde vereisten dienen aan voldaan te zijn om een site survey vlot te laten verlopen. Beschikbaarheid van plannen met kabelgoten, toegang tot het complete gebouw, toegang tot het dak en een lokaal contactpersoon helpen ons een stap vooruit.

Is onze oplossing gelimiteerd tot één operator?

Neen, onze apparatuur ondersteunt alle operatoren en ook alle frequentiebanden tegelijkertijd. Wij brengen dus een perfect gebalanceerd en dekkend gsm-signaal tot in je gebouw.

Wat is het verschil tussen een repeater en onze oplossing?

Een repeater is een toestel dat het signaal buiten het gebouw oppikt, waarna dit signaal via een kabel naar binnen wordt gebracht en een binnenantenne deze terug uitzendt.

De nadruk ligt hier op het woord “zenden”. In een repeater zit een zender, waardoor deze wordt geclassificeerd als zendapparatuur. Voor het bezit van dit type zendapparaturen is een licentie vereist in België.

Het verschil met onze oplossing is dat wij in de plaats van een repeater, een signaal versterker plaatsen. Het signaal dat van buiten komt wordt dus niet heruitgezonden, maar enkel versterkt. Dit heeft als gevolg dat onze apparatuur niet wordt geclassificeerd als zendapparatuur en je bijgevolg geen zendlicentie nodig hebt. Meer informatie over onze oplossing vind je op onze gsm-versterking pagina.

Hoe zit het met de garantie op onze apparatuur?

De standaard garantie op onze installatie is 1 of 2 jaar. Een verlengde garantie maakt deel uit van onze onderhoudscontracten. Zo lang dat het onderhoudscontract op een systeem loopt, valt het systeem nog onder garantie. We geloven sterk in het aanleveren van worry-free oplossingen voor de klant en deze verlengde garantie maakt hiervan deel uit.

Is een onderhoudscontract verplicht?

Een onderhoudsovereenkomst is niet verplicht maar wordt wel aangeraden. Naast het jaarlijks onderhoud bekijken we ook externe factoren, zoals de buiten-ontvangst van de operatoren. Deze kan wijzigen en om ervoor te zorgen dat het systeem optimaal werkt, meten we deze jaarlijks uit.

Wat is de levenscyclus van de apparatuur?

Onze apparatuur heeft een levenscyclus van 10+ jaar. Het jaarlijkse onderhoud en de remote monitoring verzekeren u dat we problemen detecteren nog voor uzelf of een klant deze zal opmerken. Deze proactieve aanpak geeft je operationele zekerheid voor een lange periode.

Is gsm-versterking compatibel met het Astrid netwerk?

De voorgestelde oplossing werkt op de verschillende frequentiebanden die in gebruik zijn door de telecomproviders (tussen 800 Mhz en 2600 Mhz). Een indoor Astrid versterkingssysteem werkt op een veel lagere frequentie (rond 400 Mhz). Er kan geen interferentie of storing ontstaan tussen beide systemen. Zodoende zijn beide systemen volledig compatibel met elkaar voor installatie in eenzelfde winkel.

Wat is een Mobile Coverage Extender?

Een Mobile Coverage Extender is een mini antenne die je steeds van de eigen provider moet aankopen of huren. Het toestel versterkt bijgevolg enkel het signaal van de operator en vaak ook maar één technologie (3G). Dit betekent dat klanten met een andere provider nog steeds een slechte ontvangst zullen hebben. De kosten verschillen van provider tot provider.

Hoe verschilt onze oplossing van een Mobile Coverage Extender?

In vergelijking met de Mobile Coverage Extender van jouw provider, versterken we niet enkel het signaal van die provider. Onze oplossing versterkt het signaal voor alle operatoren tegelijkertijd. Ook verbeteren we het signaal voor een onbeperkt aantal gebruikers (iedereen de je zaak binnenwandelt zal genieten van een beter signaal). Naast alle operatoren te versterken, verbetert het ook alle technologieën (2G, 3G, 4G en 5G) tegelijkertijd.

Signal de téléphone mobile

Wat is 5G?

5G is de opvolger van de 4G. De “G” in 5G staat voor generation. Dit betekent dus dat dit de 5e generatie van mobiel communicatienetwerken is. Het is een verscheidenheid aan technologieën met als doel een zo snel mogelijke mobiele communicatie te verzorgen en een nog groter aantal apparaten te verbinden met het internet.

Meer informatie vind je in onze blogpost over 5G!

Hoe versterk ik het gsm-signaal in mijn huis?

Dit zijn enkel stappen die je kan ondernemen…

 • Verwijder obstructies
 • Verander de instellingen in je gsm
 • Zoek de dichtstbijzijnde zendmast
 • Zorg voor een volle batterij
 • Blokker de antenne in je gsm niet
 • Stap over naar een andere provider
 • Installeer een gsm-versterker

Meer tips vind je in onze blog « tips om het gsm-signaal te versterken« .

Hoe versterk ik het gsm-signaal in mijn bedrijf?

Bedrijfsgebouwen zijn vaak omgeven door materialen als metaal, baksteen en beton die zeer goed zijn in het blokkeren van gsm-signalen. De tips van hierboven zullen niet steeds voldoende zijn om je signaal naar een aanvaardbaar niveau te tillen. Het aanschaffen van gsm-versterking apparatuur is dan dé oplossing voor jouw bedrijf.

Mercuron kan je daarbij helpen. We zijn marktleider in het optimaliseren van draadloze communicatie en dus ook het versterken van gsm-signaal. Meer informatie vind je op onze productpagina.

Hoe meet ik het gsm-signaal?

Het gsm-signaal wordt normaliter afgelezen aan de balkjes die bovenaan de gsm te vinden zijn. Dit is geen nauwkeurige manier van meten want één streepje kan enorm verschillen per gsm en provider.

 

Zowel Iphone als Android-gsm’s hebben een verborgen menu waarin je kan aflezen wat de effectieve signaalsterkte is op de plaats waar je momenteel bent. In dat menu vind je een negatief cijfer in decibels. Dit cijfer vertelt je exact hoe het gesteld is met het gsm-signaal.

Heeft een slecht gsm-signaal een impact op de levensduur van mijn batterij?

Ja. Veel mensen hebben moeite om erachter te komen waarom de batterij van hun smartphone te snel leegloopt, ondanks het feit dat ze diensten zoals Bluetooth en Wi-Fi niet gebruiken.

 

Velen weten echter niet dat een slechte ontvangst van hun gsm een directe invloed kan hebben op de levensduur van de batterij. Als je zeer dicht bij een gsm-mast bent en een uitstekende ontvangst hebt, dan hoeft jouw gsm niet veel energie te verbruiken om toegang te krijgen tot de ontvangst.

 

Als je gsm echter moeite heeft om toegang te krijgen tot een fatsoenlijke ontvangst, zal hij meer energie verbruiken, waardoor de batterij van je gsm snel leegloopt. Hoe slechter het signaal, hoe meer energie je zal verbruiken om een goede ontvangst te behouden. Als er helemaal geen ontvangst is, zal je gsm periodiek blijven zoeken naar een signaal, wat een drastisch effect kan hebben op de levensduur van de batterij.

Waarom breekt mijn oproep af?

Een dropped call gebeurt wanneer je gsm op een of andere manier wordt losgekoppeld van het mobiele netwerk. Meestal gebeurt dit vanwege een slecht gsm-signaal waardoor het gesprek wordt afgebroken.

De redenen hiervoor zijn:

 • Afstand van de zendmasten
 • Wisseling van de zendmast
 • Obstructies
 • Het regent
 • De zendmast is overladen
 • Je misinterpreteert jouw signaalsterkte

Onze blog over het afbreken van oproepen kan je hier nog meer informatie over verschaffen!

Heeft het merk en model van mijn gsm impact op het gsm-signaal?

Het merk en model van je gsm hebben zeker een impact op het gsm-signaal. Technologie verandert elke minuut, dus is het ook logisch dat nieuwe gsm’s automatisch betere technologie hebben om een sterk gsm-signaal te ontvangen. Daarnaast zijn er nog productieverschillen van o.a. de ingebouwde antenne die verschillen meebrengen per merk en model.

Zal een gsm-versterker de straling verhogen?

Neen, het tegengestelde is waar. De straling van onze antennes is 100x kleiner dan de straling van een wifi-installatie. Dankzij deze antennes gebruiken mobiele toestellen het minimum aan zendvermogen en zenden ze 50x minder straling uit dan toestellen die en slechte ontvangst hebben. Daarnaast verhoog je ook de batterijduur van je toestel, aangezien er veel minder energie nodig is om een connectie te maken.

Wat is de SAR waarde?

De SAR-waarde van een gsm-toestel is een parameter om aan te geven hoeveel elektromagnetische golven het toestel maximaal kan afgeven op ons lichaam. Hoe hoger de SAR-waarde, hoe hoger de energie die op ons lichaam wordt afgegeven.

Antennes de téléphonie mobile

Hoe vind ik gsm-masten in de buurt?

De eerste stap in het verbeteren van de kwaliteit van het gsm-signaal in je huis of bedrijf is het bepalen van de dichtstbijzijnde gsm-mast van jouw provider. De locatie van de dichtstbijzijnde zendmast en obstakels daartussen kunnen mogelijk signaal problemen met zich meebrengen. Weten waar de dichtstbijzijnde gsm-mast is, kan je helpen bepalen of er een eenvoudige manier is om je signaal te verbeteren.

Om gsm-masten in jouw buurt te vinden surf je naar het BIPT

Op deze website kan je gemakkelijk jouw straat/gemeente opzoeken en kijken welke masten zich in jouw buurt bevinden.

Hoe werkt een gsm-antenne?

Een gsm zet onze gesprekken om in elektromagnetische radiogolven. Deze worden verzonden naar de dichtstbijzijnde gsm-mast en stuurt ze door naar de volgende. Dit proces blijven de radiogolven volgen tot wanneer ze bij de andere partij belanden en terug worden omgezet naar een gesprek.

Wat is een veilige afstand van een antenne?

Elke afstand van een antenne is veilig zolang je maar onder de antenne staat. De voornaamste reden hiervoor is dat gsm-antennes met een laag vermogen werken en dat het meeste vermogen in horizontale bundels worden verzonden. Om deze reden worden gsm-antennes steeds op hoge locaties geïnstalleerd en zullen antennes, die bv. op daken worden geïnstalleerd, geen negatieve gevolgen hebben voor de mensen die onder en rond de antenne wonen.

Kan ik bezwaar indienen tegen de plaatsing van een gsm-antenne?

Als er voor de plaatsing van de antenne een omgevingsvergunning nodig is dan kan je bezwaar indienen. Een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd wanneer een antenne wordt geplaatst op een nieuwe constructie. Wanneer de antenne op een reeds bestaande constructie wordt gebouw, bv. op het dak van een gebouw, dan moet deze vergunning niet worden aangevraagd en kan je bijgevolg ook geen bezwaar aantekenen.

Wordt de antenne toch geplaatst, maar je twijfelt toch of deze aan de normen voldoet dan kan je op de website van Vlaanderen een meting aanvragen. Via volgende link kom je op het contactfomrulier van Vlaanderen uit: https://omgeving.vlaanderen.be/aanvragen-van-een-stralingsmeting

Zijn er maatregelen voor het plaatsen van zendmast?

Alle zendmasten moeten zich houden aan de normen die zijn opgedragen door de Vlaamse regering. Hoe lager de frequentie, hoe gemakkelijk dat de straling bij ons kan doordringen. Dus hoe lager de frequentie, hoe strenger de normen. Hoeveel elke antenne en zendmast exact mag uitzenden vind je hier https://omgeving.vlaanderen.be/normen-zendantennes

Wifi

Hoe kan ik zelf het wifi signaal versterken?

Dit zijn alvast enkele tips waarmee je kan beginnen:

 

 • Selecteer een goede plek voor je router
 • Update je router regelmatig
 • Zorg dat je geen “wifi leeches” hebt
 • Gebruik één draadloze standaard
 • Verander je wifi kanaal
 • Verwissel van frequentieband
 • Controleer applicaties of gebruikers die een groot deel van je bandbreedte opnemen
Is mijn data veilig als ik via wifi werk?

Zit je op een privaat of een publiek wifi netwerk? Op een privaat netwerk, wat je vindt bij thuisgebruik en kantoren die wachtwoord beschermd zijn, ben je relatief veilig. Dit is niet zo evident wanneer je op een publiek netwerk zit. 

Ben ik veilig op een publiek wifi netwerk?

Wanneer je geen gebruik maakt van een VPN, ben je nooit volledig beschermd tegen cybercriminelen en het lekken van data. 

A.S.T.R.I.D.

Wat is ASTRID?

ASTRID staat voor All-round semi-cellular Radio communication system with Integrated Dispatchings.

ASTRID is een telecomoperator dat zich enkel en alleen focust op de hulpdiensten in België. Het stelt de brandweer, de politie en andere hulpdiensten in staat om efficiënt met elkaar te communiceren.

Wie mag gebruik maken van ASTRID?

De doelgroepen voor de ASTRID service zijn tweedelig. De eerste categorie van mogelijke klanten zijn de diensten, instellingen, vennootschappen of verenigingen, van publiek of privaat recht, die rechtstreeks diensten verstrekken op het vlak van de openbare hulpverlening en veiligheid. De tweede categorie betreft diensten, instellingen, etc. die niet rechtstreek diensten verstrekken op het vlak van de openbare hulpverlening en veiligheid, maar er wel mee worden geconfronteerd tijdens de uitvoering van hun taak.

Een uitgebreide lijst vind je hier > ASTRID gebruikers

Wat is TETRA?

TETRA, of “Terrestrial Trunked RAdio”, is een standaard voor digitale spraak- en datacommunicatie die in Europa is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoeften van degenen die werkzaam zijn in de nood- en veiligheidsdiensten. Het ASTRID systeem is hierop gebaseerd. Meer informatie vind je op de website van ETSI.

Talkies-walkies (PMR)

Wat zijn walkie talkies?

Walkie talkies (ook wel portofoons genoemd) zijn mobiele tweerichtings radio’s. Een tweerichtings radio is een radio die zowel audio kan uitzenden als ontvangen. Walkie talkies kan je onderverdelen in vergunningsvrije, vergunde en walkie talkies over het mobiele netwerk.

Wat is het verschil tussen vergunningsvrije, vergunde en walkie talkies over het mobiele netwerk?

Een vergunde walkie talkie heeft een hoger zendvermogen dan een vergunningsvrije, waardoor die ook een groter zendbereik heeft. Ze bieden ook discretie. De frequenties die je gebruikt zijn specifiek aan jou toegewezen. Voor een vergunningsvrij walkie talkie betaal je dus niet voor een vergunning, maar je bereik is kleiner en iedereen kan met je meeluisteren als ze op jouw frequentie stoten.

 

De walkie talkie over het mobiele netwerk heeft alle voordelen van een vergunde walkie talkie en een gsm, maar zonder de nadelen (geen vergunning nodig). Ze werken net als bovenvermelde walkie talkies, maar via het 2G, 3G, 4G en 5G netwerk. Zonder zendvergunning heb je dus een wereldwijd bereik en discretie. Ze hebben elk een unieke ID en enkel de walkie talkies over het mobiele netwerk die op elkaar zijn afgestemd kunnen met elkaar communiceren.

Waarom een walkie talkie gebruiken?

Walkie talkies maken de communicatie één op één en in groepen gemakkelijker. Wanneer we het voorbeeld pakken van een evenement, dan is het veel efficiënter om walkie talkies te gebruiken. De organisatoren en security moeten een constante verbinding hebben en wanneer schermutselingen ontstaan moeten de apparaten tegen een stootje kunnen.

Wat is het bereik van een walkie talkie

Afhankelijk van het type walkie talkie je koopt, kan het bereik enkele 100 meter, tot vrijwel onbeperkt zijn.

 

Entel’s DN495 combineren het beste van gsm en tweewegs radio’s. Deze walkie talkies opereren via het mobiele netwerk en hebben bijgevolg een vrijwel onbeperkt bereik.

Zijn walkie talkies waterproof?

Niet alle walkie talkies zijn waterproof. Om te weten of een walkie talkie waterproof is dan moet je kijken naar hun IP certificatie. Dit toont aan hoeveel water een object aankan.

 

Hier bij Mercuron verkopen we walkie talkies die IP 86 gecertificeerd zijn. Dit wil zeggen dat je ze 2M diep voor 4 uur onder water kan houden zonder enige beschadiging.

Vous trouverez peut-être ceci intéressant....