Kamperen zonder een gsm-signaal, jouw gids naar een veilige reis

Kamperen zonder gsm-signaal

Slaapzakken en naturehacks zijn een essentieel onderdeel van het kamperen. Of je nu zoals MacGyver een paar extra onderdelen om een lekkende tent af te dichten bouwt of je start een vuurtje met een zaklamp. Dingen gedaan krijgen in een knijpbeweging en zonder de juiste onderdelen is een skill set die je niet alleen veilig houdt, maar vooruit helpt in een spannend avontuur. Als je in een federaal park of op een camping bent, zorg er dan voor dat je weet wat je moet doen als je telefoon geen signaal krijgt.

Wat gebeurt er als je geen signaal hebt?

Mobiele telefoons zijn een constante in ons leven. Ze helpen ons om de juiste route naar onze bestemmingen te vinden, ze sluiten aan op onze auto’s zodat we kunnen bellen of luisteren naar de media die we kiezen, en ze laten ons 24/7 met iedereen communiceren. In steden en bevolkte gebieden heb je meestal geen probleem met het gsm-signaal, maar dit is niet overal het geval.

Campings, staats- of nationale parken en bossen hebben geen snelle verbindingen of, in veel gebieden, geen enkele dekking. Als je van plan bent om bij de volgende kampeerreis uitsluitend op jouw gsm te vertrouwen, zorg er dan voor dat je de nodige voorzieningen treft.

Als je ver van de weg kampeert, kan het zijn dat je een niemandsland van weinig tot geen gsm-signaal betreedt. Dit kan toeslaan in afgelegen gebieden ver van gsm-masten of als je in een bijzonder heuvelachtig/bergachtig gebied bent. Hoewel smartphones talloze voordelen bieden voor wandelaars en kampeerders, is het belangrijk om altijd voorbereid te zijn op veilig kamperen zonder signaal. Dit is wat je kan doen:

Zet je gsm in vliegtuigmodus ( zeker wanneer je geen toegang hebt tot stroom)

Als je gsm voortdurend op zoek is naar een signaal, dan belast dat de batterij. Schakel in plaats daarvan die functie uit, zodat je jouw gsm kunt blijven gebruiken als zaklamp en als database voor alle kaarten die je eerder hebt gedownload. Mobiele gegevens kan je weer inschakelen om de ontvangst om de paar kilometer of om de paar uur te controleren.


Overweeg om een aparte GPS en radio mee te nemen.

Hoewel je gsm een alles-in-één apparaat is, is het grootste deel van de functionaliteit afhankelijk van de verbinding. Zelfs het kompas is afhankelijk van een satelliet en complexe berekeningen om je te laten zien in welke richting je reist. Een radio kan je op de hoogte houden van weersveranderingen en eventuele veiligheidswaarschuwingen voor het gebied.

Dit kan een echte redder in nood zijn als je in de winter kampeert, wanneer de weerpatronen onvoorspelbaar zijn en weten wanneer je het kamp moet opzetten essentieel is om veilig te blijven. Veel camping-specifieke radio’s bevatten ook kanalen, zodat je kan uitreiken naar de nabijgelegen camping centra of een noodlijn.


Download noodzakelijke informatie op voorhand

 

Trail kaarten

Je hebt nooit genoeg kaarten bij de hand die je helpen bij het navigeren in moeilijk gebieden. Daarnaast is het ook handig om forums en andere niet officiële websites te bekijken voor informatie over specifieke paden, geheime vondsten, en must-see plekken.

 

Stap-voor-stap gidsen

Als dit een van je eerste keren kamperen is, download dan instructies voor het bouwen van je tent of het maken van een vuurtje. Download ook overzichten van wat je moet doen als je een beer of zelfs een stinkdier ziet. Het is beter om meer informatie te hebben dan niet genoeg, vooral omdat downloads je niet belasten.

 

Zorg ervoor dat iemand weet waar je bent!

Dit is een van de belangrijkste regels van het kamperen, of je nu wel of niet een gsm-signaal hebt. Laat altijd iemand weten naar welke camping je gaat, welke routes je van plan bent te nemen, en een geschatte tijdlijn voor de terugkeer naar huis. Een schema hebben is nog beter, maar dat is niet altijd praktisch.

Als je iemand ongeveer vertelt waar je zal zijn, helpt dat niet alleen je familie te ontspannen, maar het houdt je ook veilig in het geval van een ongeluk of extreem weer tijdens een lange of moeilijke wandeling. Rangers en campingmedewerkers zijn zich ook eerder bewust van welke delen van een bepaald pad de neiging hebben om geen gsm-signaal te hebben, dus als je verdwaalt of gewond raakt kunnen ze je locatie gemakkelijker vinden.

 

Geniet van de ervaring

We hebben gsm’s en een 24/7 internetverbinding, en dat kan ons er vaak van weerhouden om te genieten van de kleinere wereld om ons heen. Steeds meer psychologische en fysiologische studies wijzen op de voordelen van het genieten van de natuur zonder het gebruik van een gsm of tablet. Als je kampeert, zorg er dan voor dat je elke seconde van de reis ten volle kan genieten. Maak daarom van technologie een gelegenheids instrument in plaats van een constante bron van vermaak.

Xavier Bracke

Xavier Bracke

Xavier is de stuwmotor achter Mercuron. Als CEO en mede-oprichter brengt hij nieuwe communicatietechnieken naar alle gebouwen.

Inhoudstabel

Gerelateerde artikels