Waarom breken mijn oproepen halverweg af?
Dead zones, obstructies en regen zijn maar enkele mogelijk oorzaken. Ontdek de anderen.
Wij verzorgen jouw verbinding
Een no nonsense netwerk voor elke sector
Onze kennis vergaard door jaren expertise
Laat frustratie je niet in de weg staan. Een zwak gsm-signaal kan echt vervelend zijn, maar gelukkig zijn er oplossingen. Hier delen we zeven handige tips om het signaal thuis of op kantoor te verbeteren.
Hier zijn de zeven tips op een rijtje:
Klik op een van bovenstaande tips voor meer details, of lees verder om ze allemaal te ontdekken. Veel succes!
Je gsm en de zendmast van je provider staan continu met elkaar in verbinding, vergelijkbaar met een gesprek. Als er iets tussen jou en je gesprekspartner staat, verloopt het gesprek minder goed. Hetzelfde gebeurt met je gsm-signaal als er een obstakel tussen jou en de zendmast staat.
Hier zijn enkele manieren om het signaal te verbeteren:
Ga naar buiten of sta bij een raam: Buiten of dichtbij een raam heb je vaak beter signaal omdat er minder obstakels zijn.
Verander je positie: Probeer te verplaatsen naar een plek zonder metalen, stalen of betonnen objecten tussen jou en de zendmast.
Verhuis naar een hoger niveau: Bergen, heuvels en bomen kunnen het signaal blokkeren. Als je kunt, ga dan naar een hogere verdieping of een open plek.
Kun je geen obstakels verwijderen? Overweeg dan deze tips:
Herschik je ruimte: Grote metalen objecten zoals archiefkasten en koelkasten kunnen het signaal verstoren. Verplaats ze of herschik je ruimte in de richting van de zendmast om het signaal te verbeteren.
Verwijder of snoei bomen en struiken: Planten blokkeren het signaal omdat ze uit water bestaan. Snoei takken en overwoekerde struiken om het signaal vrijer te laten stromen.
Open je raam: Sommige ramen hebben een coating die het gsm-signaal kan blokkeren. Door je raam te openen, laat je het signaal binnen.
Gsm’s zijn vaak niet optimaal ingesteld om het beste signaal op te vangen. Gelukkig kun je je gsm op verschillende manieren verbeteren voor een betere ontvangst.
Update je software
Je gsm heeft software die helpt bij het vinden van de beste verbinding met gsm-torens. Als je deze updates uitgesteld hebt, kan je gsm niet optimaal presteren. Wacht niet te lang met het installeren van updates die je ontvangt.
Zet ongebruikte apps en diensten uit
Diensten zoals WiFi, Bluetooth en NFC kunnen soms interfereren met je verbinding. Ze kunnen ook bandbreedte gebruiken die je nodig hebt voor gesprekken of dataverkeer. Zet ze uit en kijk of je signaal verbetert.
Pas je spraak- en gegevensinstellingen aan
Veel gsm’s maken gebruik van 4G-netwerken, maar deze kunnen overbelast raken. Probeer over te schakelen naar 3G door 4G uit te schakelen. Als dit niet automatisch gebeurt, moet je mogelijk je netwerkvoorkeuren handmatig aanpassen.
Zet de vliegtuigmodus aan en uit
Wanneer je vliegtuigmodus aanzet, verbreekt je gsm alle verbindingen. Door deze modus weer uit te zetten, dwing je je gsm om opnieuw verbinding te maken met beschikbare signalen. Dit kan helpen als je gsm geen signaal oppikt, zelfs als er goede ontvangst zou moeten zijn.
Stel je netwerkinstellingen opnieuw in of kies handmatig een netwerk
Als je de enige bent met een slecht signaal in jouw omgeving, probeer dan je netwerkinstellingen opnieuw in te stellen of handmatig een andere netwerkoperator te kiezen.
Laat je telefoon controleren op schade
Als je geen verbetering merkt na het volgen van bovenstaande tips, kan je gsm mogelijk beschadigd zijn, vooral de interne antenne. Laat je telefoon controleren door een specialist. Als herstel niet mogelijk is, kan het tijd zijn om een nieuwe gsm aan te schaffen. 🙂
Als je weet waar de dichtstbijzijnde zendmast zich bevindt, kun je bepalen uit welke richting het signaal komt. Door in die richting te bewegen, kan je signaal verbeteren. Ga naar de website van het BIPT om te zien welke zendmasten in jouw omgeving staan.
Als je telefoon een zwak signaal ontvangt, probeert hij voortdurend opnieuw verbinding te maken met de zendmast. Dit zorgt ervoor dat je batterij sneller leeg raakt. Zorg er daarom altijd voor dat je telefoon volledig is opgeladen voordat je een gebied met een zwak signaal betreedt. Een lege batterij maakt het moeilijker voor je telefoon om verbinding te maken met de zendmast.
Vroeger waren de antennes van gsm’s aan de buitenkant en kon je ze vervangen voor een betere ontvangst. Maar met de komst van moderne smartphones zijn de antennes ingebouwd in het toestel. Hoe je je telefoon vasthoudt, kan invloed hebben op het signaal. Hoewel veel nieuwe smartphones zo zijn ontworpen dat het signaal blokkeren moeilijk is, kunnen dikke of metalen hoesjes nog steeds problemen veroorzaken.
Om de ontvangst te verbeteren, houd je je gsm het beste rechtop in plaats van horizontaal. Pak je telefoon niet te stevig vast en houd hem niet te dicht bij je hand of gezicht. Je kunt ook gebruik maken van handsfree om te voorkomen dat je lichaam het signaal blokkeert.
Als je merkt dat de zendmast van je huidige provider ver weg staat, terwijl die van andere providers dichterbij zijn, kan het slim zijn om van provider te veranderen. Hoe dichter je bij een zendmast bent, hoe beter je ontvangst zal zijn. Voordat je echter overgaat tot een verandering, is het een goed idee om het signaal van de andere providers te vergelijken. Vraag bijvoorbeeld aan je buren of vrienden of je hun apparaten kunt gebruiken om te testen hoe goed het bereik bij hen is.
De genoemde tips garanderen geen beter gsm-signaal. Alleen gsm-versterkers kunnen echt zorgen voor een sterk signaal. Bij Mercuron hebben we oplossingen voor zowel kmo’s als multinationals.
Dead zones, obstructies en regen zijn maar enkele mogelijk oorzaken. Ontdek de anderen.
Sommige materialen laten weinig signaal door. Een kooi van Faraday slaagt er volledig in.
Sommige materialen gebruik je beter zo min mogelijk bij het zetten van een nieuwbouw.
Mercuron is een Belgische onderneming die zich specialiseert in draadloze communicatie. Onze kennis van het radiospectrum laat ons toe om ASTRID- en gsm-versterkingssystemen te ontwerpen vanuit de basis, namelijk de radiogolven zelf.