Het ASTRID netwerk

ASTRID logo versie 2

Wat is ASTRID?

ASTRID staat voor All-round Semi-cellular Trunking Radio communication system with Integrated Dispatchings. Het is een speciaal systeem dat zorgt voor een efficiënte en uniforme communicatie, met als doel de veiligheid van de Belgische burgers te waarborgen.

Bij de lancering heeft ASTRID de vele kleine analoge netwerken samengevoegd tot één netwerk. Hierdoor kunnen alle hulpdiensten, zoals politie en brandweer, altijd en zonder problemen met elkaar communiceren.

Wie kan gebruikmaken van het ASTRID-netwerk?

Het ASTRID-netwerk is toegankelijk voor twee groepen gebruikers. De eerste groep bestaat uit openbare hulp- en veiligheidsdiensten, zoals politie, brandweer en douane. De tweede groep omvat organisaties die betrokken zijn bij hulpverlening en veiligheid, of die te maken krijgen met openbare veiligheidsproblemen in hun werk, zoals het Rode Kruis, ziekenhuizen en openbaarvervoersmaatschappijen zoals De Lijn.

Wanneer moet je als bouwheer een ASTRID systeem plaatsen?

Architectuur van het ASTRID-radio netwerk

Afbeelding 1 toont een overzicht van het ASTRID-netwerk. In heel België zijn er 512 basisstations, oftewel “zendmasten,” verspreid. Wanneer een oproep via het ASTRID-netwerk wordt gedaan, wordt deze eerst opgevangen door het dichtstbijzijnde basisstation en vervolgens doorgestuurd naar de ontvanger.

Voordat de eindontvanger de boodschap ontvangt, wordt het signaal eerst verwerkt door de provinciale schakelaar. Deze schakelaars zorgen ervoor dat het signaal correct wordt afgehandeld en bij de juiste mensen terechtkomt. De provinciale schakelaars zijn met elkaar verbonden door de interprovinciale backbone. Dankzij deze backbone kunnen alle hulpdiensten in België efficiënt met elkaar communiceren.

Schematische voorstelling van het ASTRID netwerk

TETRA

TETRA staat voor TErrestrial Trunked RAdio. Het is een Europese norm die wereldwijd wordt toegepast. Het ASTRID-netwerk, dat werkt met TETRA-technologie, maakt gebruik van de frequentieband 380-400 MHz, die in Europa speciaal is gereserveerd voor hulp- en veiligheidsdiensten.

De TETRA-norm is ontwikkeld door het Europese instituut voor Telecommunicatie Normen en wordt ondersteund door de Europese Commissie. Deze norm voldoet volledig aan de behoeften van professionals en is daarom wereldwijd erkend.

Waarom TETRA?

  • Snelle oproepen: Oproepen worden binnen een halve seconde opgezet.
  • Communicatieopties: Zowel één-op-één- als groepsgesprekken zijn mogelijk.
  • Beveiliging: Authenticatie en encryptie van spraak- en dataverkeer.
  • Geluidskwaliteit: Betere geluidskwaliteit dankzij digitale technologie en achtergrondgeluidfiltering.
  • Open norm: Meerdere fabrikanten bieden keuzevrijheid voor gebruikers.
  • Netwerkdekking: Brede beschikbaarheid van het netwerk.

De onderstaande kaart laat de dekking van het ASTRID-netwerk zien. Afhankelijk van de locatie van uw gebouw kan het buitensignaal voldoen aan de ASTRID-vereisten. In de blauwe en gele zones is het binnenbereik van ASTRID mogelijk beperkt, en kan een ASTRID-versterkingssysteem nodig zijn.

Houd er rekening mee dat ook in rode zones een ASTRID-versterkingssysteem noodzakelijk kan zijn. Moderne bouwmethoden met veel staal en beton kunnen GSM- en radiosignalen, waaronder ASTRID-signalen, verstoren. Met een Site Survey kunnen we de kwaliteit van de binnenbedekking meten. Als deze onvoldoende is, kan een ASTRID-versterkingssysteem nodig zijn.

Schematische voorstelling van de ASTRID dekking in België

Heb je een ASTRID-uitdaging?

Gerelateerde artikels