Welke provider heeft het beste mobiele netwerk in 2021?​

Gsm met de internetsnelheid van de mobiele provider

In 2020 heeft BIPT in samenwerking met Commsquare een grootschalig onderzoek verricht naar de dekking van de mobiele netwerken in België. Gedurende 250 uur zijn twee auto’s doorheen België gereden met verschillende, op het dak gemonteerde gsm’s. Op deze manier zijn de resultaten representatief met de indoor mobiele dekking (wanneer iemand binnenshuis aan een raam staat).

De Belgische netwerken

Ook al zijn er meer (virtuele) providers bij wie je een abonnement kan afsluiten, toch zijn er maar drie fysieke netwerken operatief op de Belgische markt. Dit zijn drie bedrijven die hun eigen antennes en bekabeling hebben om hun gebruikers van een signaal te voorzien. Als je geen klant bent van hen, zal je toch onrechtstreeks hun netwerk gebruiken.

 

Deze drie zijn Telenet/Base, Orange en Proximus. Andere providers opereren dus op één van hun netwerken. Bijgevolg ben je bijvoorbeeld als klant van Mobile Vikings voor je internetsnelheid en bereik afhankelijk van Orange.

 

Onder welk netwerk valt jouw operator?

 

Proximus: Scarlet, Tango, Telindus, BICS

Telenet (Base): SFR, Lycamobile, United Telecom, Nextel, D Digiweb, Join, e Fuser, Ergatel, Vectone Mobile, Allo RTL, JIM Mobile, Türk Telekom Mobile, Aldi Talk, Ello Mobile, Carrefour Mobile, Ortel Mobile, United Telecom, Transatel, VOO

Orange: 5/5 Telecom, Tellink, Galaxy, Mobile Vikings

Resultaten van het onderzoek

Het onderzoek richtte zich op 2 pijlers: Voice telephony en Data. Om de voice telephony te testen werd om de twee minuten een telefoontje geïnstigeerd dat 90 seconde duurde. Om de verschillen in data kaart te brengen heeft het bipt meerdere testen uitgevoerd. Deze zijn onder meer de throughput, file upload en web browsing.

Voice resultaten

De parameters van de voice resultaten zijn:

Success ratio: kan je bellen zonder problemen (wegvallen van de verbinding)?

Opzet tijd: de duur vanaf het induwen van de “bel” knop tot een verbinding tot stand is gebracht (het horen van een piepend geluid).

Kwaliteit van het gesprek: Hoe helder is het gesprek?

Deze tabel werd gevonden op: https://www.bipt.be/

 

Bovenstaande tabel geeft je weer wat de verschillen zijn in parameters tussen de providers. In de vergelijking merken we geen “beste” mobiele internet provider. In de meeste gevallen zijn de verschillen op nationaal niveau verwaarloosbaar. Het enige vlak waar een duidelijk verschil te zien is, is bij het opzetten van een telefoongesprek. Daar doet Proximus het een heel stuk beter dan zijn concurrenten. En bij de 10% traagste telefoontjes per provider, is Telenet weer een pak trager.

 

Hierbij op te merken is, dat dit gemiddelden zijn van heel België. Wanneer men echter regionale of zelfs zeer lokale verschillen vergelijkt, dan kunnen de verschillen meer uiteenlopend zijn.

Data resultaten

De parameters van de Data resultaten zijn:

 

Throughput: De snelheid van het internet, uitgedrukt in Megabit per seconde.

Bestanden uploaden en downloaden: Downloaden van een 10Mb bestand en het uploaden van een 5Mb bestand.

Surfen op het web: 6 populaire websites werden uitgekozen om te testen hoe snel met op de website geraakt.

Video: Het bufferen van een video op YouTube

Cloud upload: Uploaden van een 1Mb bestand.

Deze tabel werd gevonden op: https://www.bipt.be/

Net zoals bij de voice test, zijn ook hier de providers gewaagd aan elkaar. Het grootste verschil is merkbaar in in de Throughput. De downloadsnelheid van Orange hinkt achterop, terwijl die van Telenet veruit de koploper is.

Dus welk mobiel netwerk is het beste?

Dit is een vraag die te veel factoren heeft om een eenduidig antwoord op te geven. De vraag die je moet stellen is: “welk mobiel netwerk is het beste voor jou”? Afhankelijk van jouw locatie en de locaties waarin je je vaak bevindt, zal de ene provider beter presteren dan de andere. In dichtbevolkte steden zit je goed met elke provider. Woon je in een ruraal gebied? Dan zoek je best even op welke gsm-masten er in de buurt liggen. Liggen er veel masten van Telenet in de buurt, maar weinig van Proximus? Dan kies je het best voor een abonnement van Telenet. In onze FAQ sectie: “hoe vind je gsm-masten in de buurt” is te leren hoe je zelf deze masten kan vinden

 

Het volledige verslag kan je vinden op de website van het BIPT.

Xavier Bracke

Xavier Bracke

Xavier is de stuwmotor achter Mercuron. Als CEO en mede-oprichter brengt hij nieuwe communicatietechnieken naar alle gebouwen.