Wij verzorgen jouw verbinding
Een no nonsense netwerk voor elke sector
Onze kennis vergaard door jaren expertise
Een dropped call gebeurt wanneer je gsm plots het mobiele netwerk verliest en het gesprek wordt afgebroken. Dit gebeurt meestal door een slecht signaal. Hier lichten we de mogelijke oorzaken toe van waarom je telefoongesprek kan worden onderbroken.
Over het algemeen geldt: hoe dichter je bij een zendmast bent, hoe sterker het signaal. Het tegenovergestelde is ook waar: hoe verder je van een zendmast verwijderd bent, hoe zwakker het signaal en hoe groter de kans op problemen.
Datasignalen worden beïnvloed door de zichtlijn. Op een bergtop krijg je vaak een beter signaal dan in een diepe canyon. Zelfs op vlakke gebieden kan de kromming van de aarde de signaalkwaliteit beïnvloeden als je te ver van een zendmast af bent.
Dode zones ontstaan door verschillende factoren, zoals een gebrek aan zendmasten, slecht uitgelijnde zendmasten, of fysieke obstakels die gsm-signalen blokkeren. In afgelegen gebieden zijn dode zones gebruikelijker omdat er minder zendmasten zijn.
Daarnaast kunnen dode zones ontstaan door heuvels, bergen, bomen of grote gebouwen die het signaal verstoren. Ondergrondse locaties zoals metro’s, kelders en parkeergarages hebben ook vaak zwak of geen signaal.
Als je telefoongesprek wordt onderbroken door problemen met de zendmast, heb je waarschijnlijk te maken met een probleem dat mobiele telefonie-experts een “tower handoff” noemen.
Wanneer je belt, verbindt je gsm zich automatisch met de dichtstbijzijnde zendmast. Verander je van locatie tijdens het gesprek, dan kan het zijn dat je buiten het bereik van de eerste mast komt en je verbinding met een andere mast tot stand komt. Deze overgang van de ene mast naar de andere wordt een tower handoff genoemd.
Bij de meeste mensen verlopen deze overgangen soepel. Soms bevind je je echter in een gebied met meerdere zendmasten op gelijke afstand van jouw gsm, waardoor je telefoon constant wisselt tussen masten omdat er geen duidelijke voorkeur is voor de beste mast. Dit kan leiden tot problemen tijdens je gesprek.
Voorwerpen tussen jou en de zendmast kunnen het gsm-signaal verstoren. Dit kan leiden tot een slechter bereik. Hoeveel invloed de obstructie heeft, hangt af van het soort materiaal; sommige kunnen het signaal nauwelijks verminderen, terwijl andere het volledig blokkeren.
Regen kan de ontvangst van je mobiele telefoon verstoren. Dit komt omdat de hoge frequenties van mobiele signalen moeilijk door water heen kunnen. Water blokkeert namelijk het radiosignaal tussen de gsm-mast en je telefoon.
Sneeuw en hagel kunnen ook problemen veroorzaken, maar door hun lagere waterinhoud zijn ze minder storend dan regenbuien. Ook de temperatuur speelt een rol: warmere lucht kan meer waterdamp vasthouden, wat kan leiden tot een grotere kans op verzwakking van het signaal.
Bij momenten van extreem veel gsm-verkeer, zoals tijdens een groot concert, een voetbalwedstrijd of een andere grote gebeurtenis, kan het netwerk overbelast raken. Dit leidt soms tot netwerkproblemen en gemiste oproepen.
Als veel mensen tegelijkertijd gebruikmaken van een gsm-mast, kan de extra belasting worden doorgegeven aan een andere mast. Afhankelijk van hoe ver je van deze andere mast verwijderd bent, kan je gsm-signaal verzwakken of zelfs helemaal verdwijnen.
Xavier is de stuwmotor achter Mercuron. Als CEO en mede-oprichter brengt hij nieuwe communicatietechnieken naar alle gebouwen.
De kleine streepjes bovenaan je telefoon geven je een ruwe benadering van hoe sterk je signaal is, maar elke smartphone varieert op basis van de nauwkeurigheid en er is ook een gebrek aan standaardisatie onder de dragers (2 streepjes voor Orange gebruikers is anders dan 2 streepjes voor Proximus gebruikers).
Om een beter inzicht te verkrijgen in jouw signaalsterkte, kan je in de instellingen van je telefoon graven om een numerieke waarde voor de signaalsterkte te krijgen. Dit wordt weergegeven door dB (decibel) en zijn steeds negatieve getallen.
Hoe dichter bij de 0, hoe beter de verbinding. Je zult niet vaak een signaal zien dat sterker is dan -50, en als het nummer eenmaal is gedaald tot ongeveer -100, zal je waarschijnlijk tegen problemen aanlopen. Bij -120 heb je in principe geen bruikbaar signaal.
Meer en meer zaken bieden “gratis” wifi aan. Waarom maak je hier beter geen gebruik van?
Het is niet altijd evident om een oplossing te vinden, maar soms is dit wel het geval!
Mercuron is een Belgische onderneming die zich specialiseert in draadloze communicatie. Onze kennis van het radiospectrum laat ons toe om ASTRID- en gsm-versterkingssystemen te ontwerpen vanuit de basis, namelijk de radiogolven zelf.