Waarom breken oproepen halverwege af?

Man die roept tegen zijn gsm omdat de afroep werd afgebroken

Wat is een dropped call?

Een dropped call komt voor wanneer je gsm op een of andere manier wordt losgekoppeld van het mobiele netwerk. Meestal is dit omwille van een slecht gsm-signaal waardoor het gesprek wordt afgebroken. We geven hier een opsomming van de mogelijke oorzaken waarom je wordt losgekoppeld van het mobiele netwerk.

Afstand van de zendmasten en dode zones

In het algemeen geldt dat hoe dichter je bij een zendmast bent, hoe beter je signaal. Het omgekeerde is ook waar: hoe verder je van een zendmast bent, hoe zwakker het signaal, en hoe groter de kans op problemen.

Merk op dat de datasignalen worden beïnvloed door de zichtlijn. Dus, op een bergtop ben je meer geneigd om een beter signaal te krijgen dan wanneer je in een diepe canyon bent. Zelfs in vlakke gebieden, als je ver genoeg van een toren afdwaalt, zal de kromming van de aarde de kwaliteit van het signaal beïnvloeden.

Dode zones worden veroorzaakt door een paar verschillende factoren, waaronder een gebrek aan zendmasten, verkeerd uitgelijnde zendmasten, en fysieke oriëntatiepunten die de gsm-signalen belemmeren. In afgelegen gebieden zijn er grote dode zones omdat er minder zendmasten zijn.

Bovendien kunnen bepaalde locaties dode zones zijn, omdat een sterk of fatsoenlijk signaal wordt belemmerd door heuvels, bergen, bomen of grote gebouwen. Ten slotte worden dode zones vaak ondergronds gevonden, op plaatsen zoals metro’s, kelders en parkeergarages.

Wisseling van zendmast

Bij een beëindiging van de oproep door problemen met de zendmast, dan heb je waarschijnlijk wat mobiele telefoon deskundigen noemen een tower handoff probleem. Wanneer je een telefoontje pleegt, maakt je gsm automatisch verbinding met de dichtstbijzijnde gsm-mast binnen bereik. Als je tijdens jouw gesprek je aan het verplaatsen bent dan zul je waarschijnlijk bewegen buiten het bereik van de eerste toren en in plaats daarvan verbinding maken met een andere toren. Deze overstap van de ene toren naar de andere heet een tower handoff.

Voor de meeste mensen gebeuren tower handoffs zonder een incident. Helaas zit je soms in het midden van meerdere zendmasten die op dezelfde afstand staan, en problemen ontstaan doordat de gsm voortdurend tussen de zendmasten schakelt omdat er geen duidelijke “beste gsm-mast” is.

Obstructies

Voorwerpen die zich tussen jou en de zendmast bevinden zullen als het ware een obstructie vormen. Dit resulteert in een slechter gsm-signaal. Afhankelijk van het type materiaal kan de obstructie weinig tot het volledige gsm-signaal blokkeren.

Het regent

Regen is een signaal-killer. Dat komt omdat de hoogfrequente golflengtes van mobiele telefoons niet goed door het water reizen. Water heeft de neiging om het radiosignaal tussen de gsm-mast en je telefoon te blokkeren. Sneeuw en hagel zijn ook problematisch, maar ze hebben een lager watergehalte dan regen, dus ze zijn niet zo storend als regenbuien. De temperatuur kan ook de signalen beïnvloeden omdat warmere lucht meer waterdamp kan vasthouden. Meer damp betekent dat er een grotere kans is op signaalverzwakking.

De zendmast is overladen

Bij extreem veel gsm-verkeer, zoals bij een groot concert, een voetbalwedstrijd, een grote calamiteit, etc. kunnen plotselinge opstoppingen van het netwerkverkeer het netwerk doen vastlopen en leiden tot dropped calls.

Wanneer een groot aantal personen gebruik willen maken van een gsm-mast, dan zal het surplus aan instromend verkeer worden overgedragen naar een andere mast. Afhangend van de afstand tussen jou en de andere gsm-mast zal jouw gsm-signaal verzwakken of volledig verdwijnen.

Xavier Bracke

Xavier Bracke

Xavier is de stuwmotor achter Mercuron. Als CEO en mede-oprichter brengt hij nieuwe communicatietechnieken naar alle gebouwen.

Je misinterpreteert jouw signaalsterkte

De kleine streepjes bovenaan je telefoon geven je een ruwe benadering van hoe sterk je signaal is, maar elke smartphone varieert op basis van de nauwkeurigheid en er is ook een gebrek aan standaardisatie onder de dragers (2 streepjes voor Orange gebruikers is anders dan 2 streepjes voor Proximus gebruikers).

Om een beter inzicht te verkrijgen in jouw signaalsterkte, kan je in de instellingen van je telefoon graven om een numerieke waarde voor de signaalsterkte te krijgen. Dit wordt weergegeven door dB (decibel) en zijn steeds negatieve getallen.

Hoe dichter bij de 0, hoe beter de verbinding. Je zult niet vaak een signaal zien dat sterker is dan -50, en als het nummer eenmaal is gedaald tot ongeveer -100, zal je waarschijnlijk tegen problemen aanlopen. Bij -120 heb je in principe geen bruikbaar signaal.

Wil je steeds een stabiele verbinding in jouw gebouw?

Gerelateerde artikels

Severn Trent Water
Case

Severn Trent Water

Severn Trent Water reageert efficiënter dankzij Entel’s walkie talkies Case overzicht Wie is Severn Trent Water en waarom hadden ze

Lees meer »