Is het gevaarlijk om publieke wifi netwerken te gebruiken?

Veilgheid op een publiek wifi netwerk met vpn

2 types publieke netwerken: beveiligd en onbeveiligd

Je kan zonder enige drempel met een onbeveiligd netwerk verbinden wanneer je binnen bereik bent. Een beveiligd netwerk vereist dat een gebruiker akkoord gaat met de voorwaarden, een account aanmaakt of een wachtwoord intypt ingeeft vooraleer hij/zij gebruik kan maken van de verbinding.

De risico’s

Het gebruik van openbare Wi-Fi is niet anders dan het voeren van een gesprek op een openbare plaats: anderen kunnen je afluisteren. Als je geen voorzorgsmaatregelen neemt, gaat de informatie die je verstuurt in duidelijke tekst naar buiten, en met slechts een paar eenvoudige softwaretools kan iedereen op het netwerk gemakkelijk een kijkje nemen in wat je doet.

 

Man in the middle attack

Wanneer je data verstuurt via je gsm of pc, dan gaat deze data van punt A naar punt B. Als je dit doet op een openbaar netwerk kan een derde persoon (the man) zich tussen punt A en punt B plaatsen (in the middle) en zo jouw data lezen.

 

Unencrypted of niet versleuteld netwerk

 

Encryptie betekent dat de informatie die wordt verstuurd tussen je computer en de router verzegeld is met een sleutel. Hierdoor kan iemand zonder code de inhoud niet lezen. Meeste routers zijn van nature verzegeld, maar dit kan je op een openbaar wifi netwerk nooit zeker weten.

Malware distributie

 

Software kan kwetsbaarheden bevatten. Mensen met slechte intenties gebruiken deze kwetsbaarheden om malware op jouw computer te zetten zonder dat je het doorhebt. Hackers kunnen deze zwakte uitbuiten door code te schrijven, gericht naar een kwetsbaarheid, en vervolgens malware op jouw toestel te injecteren.

 

Snooping and sniffing (spying)

Cybercriminelen kunnen software en hardware aankopen die ze helpen om een wifi netwerk te bespioneren. Eenmaal ze deze software hebben en op jouw netwerk kunnen plaatsen, dan hebben deze hackers alle tools in handen om jouw wachtwoorden, geschiedenis en accountgegevens te bekijken.

 

Kwaadaardige hotspots

Verbind enkel met netwerken waarvan je weet door wie ze worden gehost. Hackers kunnen kwaadwillige netwerken opzetten die zeer goed lijken op een veilig netwerk. Pak nu bijvoorbeeld een fictief bedrijf genaamd “Kermit”. Stel dat ons openbaar wifi netwerk “kermit guest” is en dat er nog een 2e openbaar netwerk vindbaar is dat “kermiT guest” heet. Het eerste is de officiële, veilige verbinding, terwijl de tweede een kwaadwillig netwerk is dat werd opgericht met als enigste doel om jou gegevens te kunnen bekijken/stelen. Ze lijken zeer goed op elkaar, waardoor een gebruiker zich dus snel kan vergissen.

Hoe blijf je veilig?

 

HTTPS – hou je verbinding veilig

Terwijl je op een openbaar netwerk zit, surf je best enkel naar websites die beginnen met “https://”. De nadruk ligt op die “s” na de http, welke staat voor secure. Bij zulke websites kan je zeker zijn dat er een veilige verbindingen wordt teweeggebracht. Dit is niet het geval bij “http://” websites. Google helpt je hier een beetje bij door je te melden dat http-website niet veilig zijn. Wanneer je dit merkt verander je best zo snel mogelijk van website.

 

Geef niet veel info weg

Wanneer je een account moet maken vooraleer je toegang krijgt tot het netwerk, sta je best even stil bij alle informatie die je vrijgeeft. Vertrouw je het netwerk niet volledig, doe het dan niet.
Maak geen (of zo min mogelijk) gebruik van filesharing
Zorg ervoor dat je toestel niet geconfigureerd is om toegang te verlenen aan andere toestellen op hetzelfde netwerk.

Hoe doe je dit?

Windows: instellingen > netwerk en internet > opties voor delen > schakel het delen van bestanden en printers uit

Mac: systeem voorkeuren > schakel bestanden delen uit

 

Lees de terms en agreement vooraleer je verbindt

Ik ken niemand die de “terms and agreements” leest, maar hier kan je wel enkele rode vlaggen spotten. Vooral mbt. welke soort data ze van jou verzamelen. Vertrouw je het niet volledig? Doe het dan niet.

 

Gebruik two-factor authentication

Two-factor authentication is het gebruik maken van 2 verschillende manieren van inloggen tegelijkertijd. Zo kan je bijvoorbeeld enkel op een account geraken wanneer je een wachtwoord en een code (die je via sms ontvangt) ingeeft. Dit is niet altijd mogelijk

 

Gebruik een VPN

VPN is veruit de veiligste manier om je op een publiek netwerk te begeven. Een VPN of een Virtual Private Network codeert data die van en naar je toestel gaat, en verbindt je met een beveiligde server. Dit maakt het veel moeilijker voor anderen op hetzelfde netwerk of de netwerkoperator om te zien wat je doet of jouw gegevens te verkrijgen.

Hou deze tips en tricks in het achterhoofd wanneer je wil connecteren met een publiek netwerk en verminder de kans op data leaks en malware.

How did the hacker escape the police?
.
.
He ransomware

Xavier Bracke

Xavier Bracke

Xavier is de stuwmotor achter Mercuron. Als CEO en mede-oprichter brengt hij nieuwe communicatietechnieken naar alle gebouwen.

Gerelateerde artikels

featured image voor de case over DECA packaging
Case

DECA packaging

Deca Packaging Group werkt efficiënter dankzij Mercuron Case overzicht Wie is DECA Packaging Group? Met meer dan 40 jaar ervaring

Lees meer »