Hoe werkt een gsm?

featured image voor de blog "hoe werkt een gsm"

Met wereldwijde mobiele abonnementen zijn gsm’s een universeel en onmisbaar instrument geworden voor het moderne leven. Met een gsm kan je met iedereen op de planeet in contact blijven vanaf bijna elke plek. Hoe zit nu zo’n mobiele telefoon in elkaar?

De afkorting “gsm” staat voor Global System for Mobile communications. In de meest basale vorm is een gsm in wezen een tweerichtings radio, bestaande uit een radiozender en een radio-ontvanger. Wanneer je aan het bellen bent, zet je gsm jouw stem om in een elektrisch signaal, dat vervolgens via radiogolven naar de dichtstbijzijnde gsm-mast wordt gestuurd. Het netwerk van gsm-masten stuurt de radiogolven vervolgens door naar de gsm van jouw gesprekspartner, die deze omzet in een elektrisch signaal en dan weer terug naar het geluid. In de basisvorm werkt een gsm net als een walkie talkie.

Naast de basisfunctie van spraakoproepen zijn de meeste moderne gsm’s voorzien van extra functies zoals surfen op het web, foto’s maken, spelletjes spelen, sms’jes versturen en muziek afspelen. Meer geavanceerde smartphones kunnen vergelijkbare functies van een draagbare computer uitvoeren.

Types gsm

De eerste telefoons maakten gebruik van analoge technologie. Dit is zo’n beetje hoe een zelfgemaakte tinnen telefoons aan een draadje ook werken. Als je via een blikje belt, laat je stem de snaar op en neer trillen (zo snel dat je het niet kunt zien). De trillingen gaan op en neer zoals je stem. Met andere woorden, ze zijn een analogie van je stem – en daarom noemen we dit analoge technologie. Sommige landlijnen werken vandaag de dag nog steeds op deze manier.

Gsm’s vandaag werken met digitale technologie: ze veranderen de geluiden van je stem in een patroon van cijfers en stralen ze vervolgens door de lucht. Het gebruik van digitale technologie heeft vele voordelen. Het betekent dat gsm’s kunnen worden gebruikt om geautomatiseerde gegevens te verzenden en te ontvangen. Daarom kunnen de meeste gsm’s nu tekstberichten, webpagina’s, muziekbestanden en digitale foto’s verzenden en ontvangen.

Digitale technologie betekent dat telefoongesprekken kunnen worden gecodeerd (encryptie met een wiskundige code) voordat ze de telefoon van de afzender verlaten, zodat niemand ze kan afluisteren. (Dit was een groot probleem met eerdere analoge telefoons, die iedereen kon onderscheppen met een miniatuur radio-ontvanger). Dat maakt digitale telefoons veel veiliger.

Antenne

Gsm’s bevatten ten minste één radio-antenne om radiosignalen uit te zenden of te ontvangen. Een antenne zet een elektrisch signaal om in de radiogolf (zender) en omgekeerd (ontvanger). Sommige gsm’s gebruiken één antenne als zender en ontvanger, terwijl andere, zoals de iPhones, meerdere zend- of ontvangstantennes hebben.

Een antenne is een metalen element (zoals koper) dat is ontworpen om een specifieke grootte en vorm te hebben voor het zenden en ontvangen van specifieke frequenties van radiogolven. Terwijl de oudere generatie gsm’s externe of of uithaalbare antennes hebben, bevatten moderne gsm’s compactere antennes in het apparaat dankzij geavanceerde antennetechnologieën. Het is belangrijk om te begrijpen dat alle metalen componenten in het apparaat (zoals de printplaat en het metalen frame voor de iPhone) kunnen interageren met de zendantenne(n) en bijdragen aan het patroon van het uitgezonden signaal.

Veel moderne smartphones bevatten ook meer dan één type antenne. Naast de mobiele antenne kunnen ze ook beschikken over Wi-Fi-, Bluetooth- en/of GPS-antennes.

Connectiviteit

Zoals eerder vermeld, is een gsm een tweerichtings draadloos communicatietoestel en moet zowel het inkomende signaal als het uitgaande signaal werken. De grootte van het ontvangen signaal van de gsm-mast wordt de “signaalsterkte” genoemd. De signaalsterkte kan je via de balkjes op je gsm aflezen. De connectiviteit tussen een gsm en zijn mobiele netwerk is afhankelijk van beide signalen en wordt beïnvloed door vele factoren, zoals de afstand tussen de telefoon en de dichtstbijzijnde mobiele toren, het aantal obstructies tussen hen en de draadloze technologie. Een slechte ontvangst (minder balkjes) duidt normaal gesproken op een lange afstand en/of veel signaalonderbreking tussen de gsm en de gsm-mast. Deze balkjes geven een abstract beeld weer van de signaalsterkte.

Om de levensduur van de batterij te sparen, zal een gsm de sterkte van het uitgezonden signaal laten variëren en slechts het minimum gebruiken dat nodig is om te communiceren met de dichtstbijzijnde gsm. Wanneer jouw gsm een slechte verbinding heeft, dan zendt hij een sterker signaal uit om verbinding te maken met de zendmast, met als gevolg dat jouw batterij sneller leegloopt. Een goede verbinding zorgt dus niet alleen voor minder afgebroken gesprekken, maar ook voor een langere levensduur van de batterij.

Xavier Bracke

Xavier Bracke

Xavier is de stuwmotor achter Mercuron. Als CEO en mede-oprichter brengt hij nieuwe communicatietechnieken naar alle gebouwen.

Een zwak signaal is niet vaak te wijten aan je gsm... Mercuron vindt de oorzaak én de oplossing

Gerelateerde artikels

featured image voor de case over DECA packaging
Case

DECA packaging

Deca Packaging Group werkt efficiënter dankzij Mercuron Case overzicht Wie is DECA Packaging Group? Met meer dan 40 jaar ervaring

Lees meer »