5G vs 4G

Wat is 5G?

Zoals je waarschijnlijk wel weet is 5G de opvolger van de 4G, maar wat betekent 5G? De “G” in staat voor generation. Dit betekent dus dat dit de 5e generatie is van mobiele netwerktechnologie. Met de komst van 5G willen ze een zo snel mogelijke mobiele communicatie verzekeren en een nog groter aantal apparaten tegelijkertijd verbinden met het internet.

5G vs 4G: snelheid

Eén van de voornaamste voordelen van 5G tegenover 4G is de snelheid aan dewelke het opereert. Dus, hoeveel sneller is 5G?

5G zou in staat zijn om data 100x sneller te downloaden dan zijn voorganger. Dit betekent dus dat het downloaden van film, dat op een 4G netwerk normaal 6 minuten zou duren, nu dankzij 5G mogelijk is in ongeveer 4 seconden. In technische termen ondersteunt de 4G-technologie downloads met snelheden van ongeveer 12 tot 36 megabit per seconde (Mbps). 5G daarentegen zou een snelheid van 300 Mbps of meer moeten ondersteunen.

Downloadsnelheden zijn niet de enige overweging als het gaat om de snelheid van de overdracht. Hoewel we nog geen uitgebreide inzichten hebben in de uploadsnelheden, kunnen gebruikers een verhoging van de totale uploadsnelheid met 30% of meer verwachten. Dat brengt de uploadsnelheid tussen de 25 en 100 Mbps.

Deze verhoging van de uploadsnelheid kan een aanzienlijke verhoging van de efficiëntie betekenen voor iedereen die een back-up maakt van bestanden of grote video’s uploadt. Het kan ook leiden tot een hogere productiviteit voor mensen die thuis werken.

Bij het vergelijken van snelheden is het belangrijk om te onthouden dat de snelheden variabel zijn en dat ze afhankelijk zijn van meerdere factoren. Deze factoren zijn o.a. de gsm, het netwerk, het aantal gebruikers op het netwerk, je locatie, etc.

5G vs 4G: Netwerk latency

Netwerk latency heeft betrekking op hoeveel tijd gegevens nodig hebben om van punt A naar punt B te gaan. Met ander woorden is netwerk latency de tijdspanne tussen het moment dat jouw gsm data verstuurt en het apparaat aan de andere kant het ontvangt.

 

De latency wordt bepaald door factoren als de snelheid van het netwerk, de beschikbare bandbreedte, de omvang van de verzonden gegeven, etc. 5G zou gebruikers in staat stellen om gegevens (zelfs grote bestanden) in real time te verzenden. Dit kan een essentiële toepassing worden voor hulpdiensten en openbare veiligheid die in een oogwenk kritieke informatie nodig hebben.

5G vs 4G: Frequentie

5G kan zowel op dezelfde en op hogere frequenties opereren als die van 4G. Elk land beslist zelf welke frequenties ze gebruiken. Deze hogere frequenties stellen de technologie in staat om grotere snelheden te bereiken.

Er is echter een keerzijde. Hoe hoger de frequentie, hoe moeilijker de signalen door objecten dringen. Dit kan een uitdaging vormen voor gebruik binnenshuis, in bergachtige gebieden en in steden waar de signalen mogelijk door gebouwen moeten reizen.

Dit is waar Mercuron jou een handje kan helpen. Heb je in jouw bedrijfsgebouw, parkeergarage, hotel,… een slechte ontvangst? Onze gsm-versterker lost het op! De door ons gebruikte apparatuur ondersteunt trouwens volledig 5G.

5G vs 4G: Afstand

Wanneer we spreken over 5G op een hogere frequentie dan kunnen we duidelijk zeggen dat het een korter bereik heeft dan zijn voorgangers. Dit komt door de hogere frequentie en het feit dat deze moeite heeft met het penetreren van objecten. Latere rollouts zullen hoogstwaarschijnlijk wel andere frequentiebanden gebruiken die een breder bereik kunnen bieden.

 

Over 5G op dezelfde frequentie als 4G kunnen we geen eenduidig antwoord geven, maar we we kunnen wel reeds zeggen dat het bereik minstens even goed zal zijn als dat van 4G.

 

Dit is ook de reden dat 5G zijn voorganger niet volledig zal vervangen. Het kan nog gemakkelijk tot 2025 duren vooraleer 5G de heersende technologie wordt in België. De inzetting van 5G zal nu vooral in grootsteden zijn en meer bepaald op plekken waar het heel druk is, zodat grote groepen mensen tegelijkertijd van de bliksemsnelle 5G technologie kunnen profiteren.

 

De volledige uitrol van 5G is nog niet voor meteen, maar telecom experts zijn het erover eens dat 5G straks de nieuwe standaard wordt. Het belooft een grote verandering op de telecommarkt, zowel voor bedrijven als voor gewone gebruikers.

Xavier Bracke

Xavier Bracke

Xavier is de stuwmotor achter Mercuron. Als CEO en mede-oprichter brengt hij nieuwe communicatietechnieken naar alle gebouwen.

Laat 5G je bedrijfsprocessen niet tegenhouden

Gerelateerde artikels

Fiber optic cable
Blog

Fiber

Meer en meer zaken bieden “gratis” wifi aan. Waarom maak je hier beter geen gebruik van?

Lees meer »