5G versus 4G: wat zijn de verschillen?

Wat is 5G?

Zoals je misschien al weet, is 5G de opvolger van 4G. Maar wat betekent 5G precies? De “G” staat voor generatie, wat betekent dat dit de vijfde generatie mobiele netwerktechnologie is. Met 5G willen ze super snelle mobiele communicatie mogelijk maken en nog meer apparaten tegelijk met het internet verbinden.

5G vs 4G: snelheid

Een van de belangrijkste voordelen van 5G ten opzichte van 4G is de snelheid. Hoeveel sneller is 5G precies?

5G kan data tot 100 keer sneller downloaden dan 4G. Dit betekent dat een film die bij 4G ongeveer 6 minuten zou duren om te downloaden, met 5G in slechts ongeveer 4 seconden beschikbaar kan zijn. Technisch gezien ondersteunt 4G-downloadsnelheden van ongeveer 12 tot 36 megabit per seconde (Mbps), terwijl 5G snelheden van 300 Mbps of meer zou moeten halen.

Maar snelheid gaat niet alleen over downloaden. Ook bij uploadsnelheden zien we een verbetering. Hoewel we nog niet alles weten over uploadsnelheden, kunnen we verwachten dat deze met 30% of meer zullen stijgen, wat de uploadsnelheid tussen 25 en 100 Mbps brengt.

Deze snellere uploadsnelheden kunnen vooral handig zijn voor het maken van back-ups of het uploaden van grote video’s. Ook mensen die thuis werken, kunnen profiteren van de verhoogde efficiëntie en productiviteit.

Het is goed om te weten dat de werkelijke snelheden kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type toestel, de netwerkomstandigheden, het aantal gebruikers op het netwerk en je locatie.

5G vs 4G: Netwerk latency

Netwerk latency verwijst naar de tijd die gegevens nodig hebben om van punt A naar punt B te reizen. Met andere woorden, het is de tijd die verstrijkt vanaf het moment dat je telefoon gegevens verstuurt tot het moment dat deze gegevens bij de ontvanger aankomen.

Latency wordt beïnvloed door factoren zoals de snelheid van het netwerk, de beschikbare bandbreedte en de grootte van de verzonden gegevens. 5G biedt gebruikers de mogelijkheid om gegevens, zelfs grote bestanden, bijna direct te verzenden. Dit kan bijzonder belangrijk zijn voor hulpdiensten en openbare veiligheid, die vaak snel toegang nodig hebben tot kritieke informatie.

5G vs 4G: Frequenties

5G kan werken op dezelfde frequenties als 4G, maar ook op hogere frequenties. Elk land kiest zelf welke frequenties gebruikt worden. Hogere frequenties zorgen voor snellere snelheden.

Maar er is een nadeel: hogere frequenties hebben moeite om door muren en andere obstakels te dringen. Dit kan problemen geven met ontvangst binnenshuis, in bergachtige gebieden of in steden waar signalen door gebouwen moeten reizen.

Mercuron kan je hier helpen. Heb je slechte ontvangst in je bedrijfspand, parkeergarage of hotel? Onze gsm-versterkers lossen dat op! Onze apparatuur ondersteunt ook volledig 5G.

5G vs 4G: Bereik

Wanneer we het hebben over 5G op hoge frequenties, zien we dat het bereik korter is dan bij 4G. Dit komt doordat hogere frequenties moeilijker door objecten heen kunnen dringen. In de toekomst zullen waarschijnlijk andere frequentiebanden worden gebruikt die een groter bereik kunnen bieden.

Als we kijken naar 5G op dezelfde frequentie als 4G, kunnen we zeggen dat het bereik minstens gelijk zal zijn aan dat van 4G.

5G zal 4G niet volledig vervangen. Het kan nog tot 2025 duren voordat 5G de dominante technologie in België wordt. Tot die tijd zal 5G vooral in grote steden worden ingezet, vooral op drukke plekken, zodat veel mensen tegelijkertijd kunnen profiteren van de snelle 5G-technologie.

Hoewel de volledige uitrol van 5G nog even op zich laat wachten, verwachten telecomexperts dat 5G binnenkort de nieuwe standaard zal worden. Dit zal grote veranderingen teweegbrengen op de telecommarkt, zowel voor bedrijven als voor gewone gebruikers.

Picture of Xavier Bracke

Xavier Bracke

Xavier is de stuwmotor achter Mercuron. Als CEO en mede-oprichter brengt hij nieuwe communicatietechnieken naar alle gebouwen.

Laat 5G je bedrijfsprocessen niet tegenhouden

Gerelateerde artikels