Fiber verovert de wereld

Fiber optic cable

Fiber optic internet, in de volksmond “fiber” of “glasvezel”, is een breedband connectie die snelheden tot meer dan 940 Megabits per second (Mbps) bereikt en een zeer lage latency heeft (ping).

Deze relatief nieuwe technologie gebruikt glasvezelkabel, wat nog nooit eerder geziene snelheden via een kabel kan bereiken. Zoals het woord het al zegt, is een glasvezelkabel opgebouwd uit kleine flexibele glazen draadjes. Dit is nodig om de signalen via lichtdeeltjes over de kabel te versturen. Lichtdeeltjes? Ja je hoort het goed. Het is dankzij deze technologie dat we nu snelheden tot 70% van de lichtsnelheid kunnen behalen!

Je hoeft niet langer een hele avond te wachten vooraleer je spel is gedownload en geen irritante buffer wachttijden meer van jouw film. De toekomst is hier, en deze wordt naar jou gebracht met behulp van een fiber kabel.

Hoe snel is fiber in vergelijking met Wifi, DSL en kabel

Om hierop een antwoord te geven, moeten we ook weten wat de verschillende verbindingsmanieren precies inhouden.

Wat is DSL internet?

DSL of Digital Subscriber Line is internet via de telefoonlijn. Simpelweg worden de reeds aanwezige telefoonlijnen gebruikt om andere signalen te versturen. Tot op de dag van vandaag maakt Proximus nog steeds gebruik van deze lijnen om hun internetdiensten te verlenen.

Er zijn twee primaire typen van DSL verbindingen: symmetrisch en asymmetrisch. Een symmetrische verbinding zal je gelijke upload- en downloadsnelheden geven, terwijl een asymmetrische verbinding vooral hoge downloadsnelheden en lagere uploadsnelheden zal leveren.

DSL is een continue, maar niet steeds even sterke stroom naar jouw woning of bedrijf. Het continue slaat op het feit dat er een rechtstreekse verbinding is met de dichtstbijzijnde wijkcentrale. Dit betekent dat je internet niet wordt “gedeeld” met eventuele buren die op dezelfde bekabeling zitten.

De sterkte van jouw internet zal dus door andere factoren worden beïnvloed (want hoeveel mensen ken jij die over een perfecte internetverbinding beschikken?). Enerzijds, hoe verder de afstand tot de dichtstbijzijnde wijkcentrale, hoe trager jouw internetsnelheden zullen zijn. Anderzijds heeft het eigen gebruik een impact op jouw internetsnelheid.

Met een DSL kabel krijg je een maximum aan bandbreedte binnen. Op deze bandbreedte zitten zowel jouw internet als televisie. M.a.w., wanneer mensen naar tv kijken, dan zal dit een impact hebben om jouw surfsnelheden. Jouw televisie pakt dan een deel van de bandbreedte in beslag, dat voorheen tijdens het surfen werd gebruikt. Dus laat je niet vangen wanneer een DSL provider interessante formules met hoge downloadsnelheden aanbiedt! Deze snelheden zullen wel kloppen voor sommigen, maar de variabelen van afstand tot wijkcentrale en gelijktijdigheid van gebruik zijn hierin niet verrekend.

Met bovenstaande variabelen in het achterhoofd, kan DSL internet downloadsnelheden van 1 tot 400 MBps behalen, terwijl de uploadsnelheden variëren tussen 384 Kbps en 8Mbps.

Wat is kabel internet?

Kabel-internet heeft betrekking op de coax kabel die wordt gebruikt om het internet tot bij jou te brengen. Dit is het soort internet waarvan Telenet gebruik maakt.

De voor- en nadelen van dit internet kan je volledig tegen die van het DSL internet stellen. Enerzijds hebben zowel de afstand en de bandbreedte geen invloed op jouw surfsnelheden. Anderzijds hebben jouw buren wel een impact op jouw internetsnelheden. Kabel internet opereert via een gedeeld netwerk, waardoor jouw performantie tijdens piekgebruik enorm kan dalen. Telenet heeft bijvoorbeeld verschillende formules die jouw downloadsnelheden beperken tijdens de piekuren, om zo de belasting van het netwerk te controleren.

De downloadsnelheid van kabel varieert van 25 Mbps tot wel 1 Gbps (zo hoog is het in de praktijk nooit, je bent namelijk nooit de enige op een gedeeld netwerk). De uploadsnelheden variëren tussen 5 en 50 Mbps.

Hoe snel is Fiber in vergelijking?

Fiber internet geeft je snelheden tot 1Gbps, maar wordt niet beïnvloedt door andere factoren! Je maakt geen deel uit uit van een gedeeld netwerk en de kabelafstanden maken ook niks uit. Daarnaast zijn de kabels zeer resistent tegen problemen als vocht in de kabel. Bijgevolg geniet je steeds van een optimale en stabiele snelheid. Zeg maar vaarwel tegen videogesprekken die blijven haperen en films die in het midden plots beginnen bufferen.

Benieuwd hoe snel jouw internet is? Test het zelf op de website van Ookla!

Kan je Fiber gebruiken?

Waar je woont en bij welke provider je zit, zijn twee belangrijke maatstaven om te bepalen of je al dan niet van een fiber verbinding kan genieten.

Proximus was bij de eerste om hun eigen fiber netwerk uit te bouwen. Momenteel zijn ze vooral beperkt tot de grote steden, maar dagelijks komen er nieuwe gebieden bij. Hier kan je zien of Proximus reeds tot jouw woning komt met hun glasvezelverbinding.

Telenet heeft momenteel geen “volledig” fiber netwerk. Zij opteren voor nog steeds voor de coaxkabel tot de woning, maar het coaxiale deel van telenet naar de verdeelkamer is wel reeds van Fiber voorzien. Telenet opereert momenteel voluit met een hybride glasvezel-coax netwerk. Op deze manier kunnen ze vrij stabiele downloadsnelheden tot 500 Mbps voorzien, maar ben je nog steeds beïnvloed door de hoeveelheid gebruikers die van hetzelfde verdeelstation aftakken.

Naast de operatoren heeft ook Fluvius een operationeel glasvezelnetwerk in België. Enkele minder bekende operatoren, maar ook Orange, maken hier reeds gebruik van. Orange zit nog steeds in een proefperiode en zijn bijgevolg op weinig plaatsen aanwezig. Op de website van Orange kan je zien in welke steden je van Orange fiber kan genieten. Vandaag (22/09/2021) is dit enkel in Genk, Gent, Diksmuide, Poperinge en Antwerpen. Enkel in Antwerpen kan je bij hen momenteel een gratis fiber aansluiting aanvragen.

Hoeveel kost fiber?

Fiber prijzen kan je vergelijken met de prijzen die je momenteel betaalt voor jouw internet abonnement. Je zal geen absurd hoge kosten moeten dragen om van dit soort internet te kunnen genieten. Let wel op: zoals ik hierboven even vermeldde kan het zijn dat je bovenop je abonnement nog een eenmalige kost hebt voor de aansluiting tot het fiber netwerk. De verbindingen lopen niet magisch tot in jouw woning ;). Bij Orange kan dit bijvoorbeeld oplopen tot een kleine 500 euro.

In conclusie (ga je voor fiber als het aanwezig is?)

Natuurlijk! Er is geen andere verbinding die je dezelfde stabiliteit en sterkte kan bezorgen als Fiber. Het is maar een kwestie van tijd vooraleer glasvezel de norm wordt en je raar bekeken zal worden als je nog steeds surft via DSL of coax kabel.

Xavier Bracke

Xavier Bracke

Xavier is de stuwmotor achter Mercuron. Als CEO en mede-oprichter brengt hij nieuwe communicatietechnieken naar alle gebouwen.

Gerelateerde artikels

Fiber optic cable
Blog

Fiber

Meer en meer zaken bieden “gratis” wifi aan. Waarom maak je hier beter geen gebruik van?

Lees meer »