Welke materialen zijn slecht voor het gsm-bereik?

Featured image van de materialen en het gsm-bereik blog post
Natuur die de gsm-signalen tegenhoudt

De natuur (-3 tot -20 dB)

Bomen en bladeren bevatten veel water. Hierdoor kunnen ze veel radiosignalen reflecteren en absorberen. Vele bedrijven die zijn omringd door bomen, struiken, etc. merken dat hun gsm-signaal in de herfst en winter beter is. Dit komt doordat bladeren vallen in de herfst en de omringende gewassen bijgevolg meer radiosignalen doorlaten.

Naast de fysieke obstructie van moeder natuur, kan ook de weerstoestand een invloed hebben op het gsm-signaal in jouw buurt. Eén aspect is de oorzaak van een dalend gsm-signaal: water.

De hoge frequentie die gsm signalen gebruiken reizen niet goed door water. Water geleidt namelijk elektriciteit, wat er op zijn beurt voor zorgt dat het radiogolven kan reflecteren. In tegenstelling tot vloeibaar water, absorbeert waterdamp de energie van radiosignalen en zet ze om in warmte. Dit kan je vergelijken met wat er in je magnetron gebeurt, als het ware een kooi van faraday

Gipsplaten die het gsm-signaal tegenhouden

Gipsplaten (-2 dB)

Jouw binnenmuren en plafonds zijn hoogstwaarschijnlijk gemaakt van gipsplaten en vormen de eerste verdedigingslinie in het interieur die voorkomt dat het signaal de kamer binnendringt.

Gipsplaten blokkeren het gsm-signaal in een mindere mate. Als je al een zwak signaal hebt kan het er echter voor zorgen dat je jouw signaal volledig kwijtspeelt. Zelfs de kleinste schommelingen in decibels kan een zichtbare impact achterlaten op het gsm-signaal.

Glasvezelisolatie die het gsm-signaal tegenhoudt

Glasvezel isolatie (-2 dB)

Hoewel poreus, kan glasvezel isolatie in muren en op zolder het gsm-signaal licht verstoren. Wanneer je daarbij nog eens gebruik maakt van gipsplaten is er al een vermindering van 4dB , wat betekent dat het signaal al met 50% is verminderd tegen de tijd dat het jouw woning binnenkomt.

een foto van glas dat het gsm-signaal tegenhoudt

Glas (-4 dB)

Er is een misvatting dat je een goed signaal zal ontvangen wanneer je naast helder glas staat. Terwijl de heldere ruimte ideaal is om licht binnen te laten, kunnen ze een signaal omcirkelen of het signaal weg van het huis weerkaatsen. Dit geldt vooral voor ramen die dubbel geïsoleerd zijn. Het is wel zo dat ze het gsm-signaal gemakkelijker doorlaten dan bv. baksteen en het dus goed mogelijk is dat je een beter bereik hebt wanneer je naast een raam staat. Naar buiten lopen of het raam openen is nog steeds de betere oplossing.

OSB dat het gsm-signaal tegenhoudt

OSB (-4 tot -6 dB)

OSB is een ander plaatmateriaal dat het 3G en 4G signaal vermindert. Wanneer je gebruik maakt van een niet water resistente OSB en deze wordt nat, dan gaat deze fungeren als een spons die het signaal tot -20 dB kan verzwakken.

Hout dat het gsm-signaal tegenhoudt

Massief hout (-5 tot -12 dB)

Massief hout, zoals gebruikt in de vloeren van het huis, bouwt voort op het geblokkeerde signaal van OSB. Elke houtsoort zoals beuk, eik, mahonie, esdoorn, enz. is zeer goed in staat om signalen te absorberen en te blokkeren. Hoe dikker het hout, hoe meer het de signaalsterkte zal verminderen. Zachtere houtsoorten, zoals berk en elzen, verminderen de sterkte niet veel, maar je zou nog steeds een aanzienlijk verlies kunnen zien.

Bepleistering dat het gsm-signaal tegenhoudt

Bepleistering (-8 tot -16 dB)

Gips is bouwmateriaal van gips, kalk of cement dat wordt gebruikt voor het beschermen van wanden en plafonds. Vaak is dit maar een dunne laag, maar toch kan het veel schade aanrichten. Wanneer je daar nog wat OSB of een gipsplaat aan toevoegt, dan zal je gsm-signaal al wat moeilijker te vinden zijn.

Baksteen (-8 tot -28 dB)

Ongelofelijk stevig en esthetisch aangenaam, toch is baksteen één van de top materialen als je gsm-signalen buiten wilt houden. Het gsm signaal wordt door een muur op verschillende niveaus tegengehouden. Eerst heb je de dikte van de baksteen die het signaal vertraagt. Ten tweede is er de mortel tussen de stenen die net als cement het signaal tegenhouden. Ten slotte beschikken bakstenen vaak over additionele materialen aan de binnenkant van het gebouw zodat elektronica, plaatwerk, planken, etc. die het signaal verhinderen.

Beton en cement dat het gsm-*signaal tegenhoudt

Beton en cement (-10 tot -20 dB)

Het zal geen verrassing zijn dat ook beton en cement radiosignalen blokkeren en absorberen. Vele moderne gebouwen maken gebruik van beton. Veel architecten zijn afhankelijk van de industriële kracht van beton & cement om robuuste structuren te creëren. Bijgevolg hebben veel stedelijke gebieden uitdagingen om indoor een goed gsm-signaal te krijgen.

Getint en zonnewerend glas dat het gsm-signaal tegenhoudt

Getint en zonwerend glas(-24 tot -40 dB)

Nieuwere gebouwen gebruiken nu vaak energie-efficiënte materialen zoals zonwerend glas die de elementen buiten houden om je, afhankelijk van het weer buiten, warm of koel te houden. Zonwerend glas bevat namelijk een metaal coating die signalen enorm tegenhouden.

Metaal dat het gsm-signaal tegenhoudt

Metaal (-32 tot -50 dB)

Aluminium, lood, koper, staal, ijzer, etc. De grootste boosdoener is metaal. Metalen daken, maar ook het binnenwerk van metaal, zullen het signaal verhinderen. Bij zo’n constructies zal je nood hebben aan een gsm-versterker. Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen>

Xavier Bracke

Xavier Bracke

Xavier is de stuwmotor achter Mercuron. Als CEO en mede-oprichter brengt hij nieuwe communicatietechnieken naar alle gebouwen.

Gerelateerde artikels