De Starlink van SpaceX: alles wat je moet weten!​

Featured image van de Starlink SpaceX blog

Elon Musk. De naam zal wel al een belletje doen rinkelenen. De kans is groot dat je bij het horen van “Elon Musk” denkt aan zelfrijdende elektrische auto’s, aan de persoon die Mars wil koloniseren, of gewoonweg aan één van de rijkste personen op aarde.

 

Eén van zijn meest recente escapades zijn de raketten (treintjes) die hij op regelmatige basis lanceert. Dit heeft te maken met het Starlink internet. Hiermee wil Elon Musk een wereldwijde internetverbinding tot stand brengen. Dus operatoren overal, pas maar op, want Starlink is onderweg en wij bij Mercuron zijn één van de eerste in België die de kans krijgen om het uit te testen!

Wat is Starlink?

Starlink is een divisie van het SpaceX programma. Om hiervan een correct beeld te krijgen is het handig om te weten waarvan het deel uitmaakt. De vraag die we dus eerst moeten stellen is, wat is SpaceX?

 

SpaceX is een privé-organisatie, bestuurd door onze Tesla magnaat Elon Musk. Ze ontwerpen, fabriceren en lanceren geavanceerde raketten en ruimtevaartuigen. In 2002 Stichtte Elon het bedrijf om een revolutie teweeg te brengen in ruimtetechnologie, met als ultiem doel om op andere planeten te leven. De eerste stappen zijn gemaakt en elk jaar komen we een stukje dichter bij onze eerste kolonie op Mars.

 

Vanuit deze revolutionaire visie zijn o.a. Tesla en Neuralink opgericht. Starlink is niet anders. Maar… Het is geen onderneming op zich, het blijft onderdeel van het programma. Starlink is dus een divisie onder SpaceX, dat zijn naam deelt met het netwerk van Satellieten in een baan rond de aarde. In 2015 begon de ontwikkeling van de satellieten en in 2018 werden de eerste prototypes de ruimte in gestuurd. Deze zweven er trouwens nog steeds.

 

Sindsdien zijn er geregeld nog meer satellieten afgeschoten. In Januari heeft SpaceX 60 Satellieten gelanceerd met behulp van een landbare raket! Dankzij deze herbruikbare raket kunnen de lanceringen een tandje hoger draaien. De meest recente lancering in mei heeft het aantal satellieten in een baan rond de aarde naar meer dan 1700 gebracht. Noteer wel dat deze inclusief de eerste prototypes zijn en deze bijgevolg geen actief deel meer uitmaken van het Starlink netwerk.

Geeft Starlink ons overal ter wereld internet?

Technisch gezien, ja. Desondanks moeten we hier wel enkele nuances bij maken: Starlink zit namelijk momenteel nog in de Bètafase. Dit betekent dat nog maar één tiende van de voorziene satellieten operationeel zijn, waardoor dus nog niet alle gebieden van het internet kunnen genieten. Geen zorgen, België is reeds onderdeel van het bèta test landschap. Ook wij bij Mercuron hebben een Starlink antenne in ons bezit.

Dus het wifi internet van onze provider wordt binnenkort overbodig?

Ja en nee. Het doel van Starlink internet is om snelle en stabiele bandbreedte aan te bieden aan zij die hier momenteel niet over beschikken. Meer bepaald is het doelpubliek de bevolking in rurale en afgelegen gebieden. Desondanks zijn de toepassingen eindeloos. Zo kan je bijvoorbeeld de antenne monteren op je mobilhome en al rijdend steeds een verbinding met het internet hebben. De antenne is ontworpen voor stilstaand gebruik, maar toekomstige modellen zullen operationeel zijn on the go.

 

Momenteel werkt het Starlink internet ook het beste in rurale en afgelegen gebieden. In grote steden is er nog te veel interferentie, en een gebrek aan open ruimte verstoort het signaal. Hoge gebouwen, bomen, en andere elementen die de lijn tussen de antenne met de satellieten verbreken hebben dus een negatief effect op de verbinding met het internet.

Hoeveel kost Starlink satelliet internet?

Het prijskaartje bestaat uit twee elementen; de aankoopkost en het abonnement. De aankoopkost omvat jouw schotelantenne en een router. Dit bedraagt €499 excl. BTW. Het abonnement zorgt ervoor dat je steeds verbonden kan worden met het Starlink netwerk. Dit Wifi-abonnement kost je €99 excl. BTW per maand. Met dit abonnement krijg je volgens SpaceX ongelimiteerd data, tot 250Mb/s en een latency van 20-40. Momenteel is dit de enige formule, er is ook niet geweten of SpaceX nog andere formules op de markt zal brengen.

 

Bovenstaande prijzen zijn enkel voor de testfase waarin we ons momenteel bevinden. Volgens Elon Musk is Starlink druk in de weer met het herontwerpen van de schotelantenne en de bijbehorende apparatuur om de kosten en bijgevolg ook de prijs te verlagen. Elon Musk: “Lowering Starlink terminal cost, which may sound rather pedestrian, is actually our most difficult challenge”.

Hoe installeer je Starlink Internet?

Raar, maar waar. Hoe ingewikkeld het hele systeem van “internet over satelliet” ook lijkt, de installatie van jouw schotelantenne en router kan niet gemakkelijker zijn. Je installeert simpelweg een app op je gsm, je stelt de antenne op, en je verbindt met de Wifi. Eenmaal je de Wifi een nieuwe naam hebt gegeven en een wachtwoord hebt toegewezen, is het Starlink internet up and running. Het videokanaal, “How To Do it All” heeft hierover een leuk filmpje gemaakt.

Wanneer kan je starlink satellieten zien over België?

Een fanatieke SpaceX fan heeft een website opgericht die op basis van je locatie aangeeft waar en wanneer je moet kijken om één van de Starlink treintjes te zien.

De website die je hiervoor moet bezoeken is: https://findstarlink.com/

Nadat je locatie is ingevoerd, toont de site tijden met goed, gemiddeld, en slecht zicht rond dat gebied. Het vertelt je in welke richting je moet kijken, hoe lang de satellieten waarneembaar zijn en hoe hoog je moet kijken.

Op deze website vind je de locatie van de zogenaamde treintjes. Wat met treintjes wordt bedoeld, kan als volgt worden samengevat.

Starlink satellieten worden per 60-tal gelanceerd. Eenmaal in baan rond de aarde blijven deze achter elkaar en vormen ze als het ware een trein van satellieten. De live kaart op de website geeft enkel de treinen 24 tot 27 weer. Dit komt doordat een treintje maar voor beperkte periode bij elkaar blijft. Na verloop van tijd veranderen de satellieten van koers en verspreiden ze zich over de hele wereld. Deze zijn dan voor een Starlink fan niet meer zo evident om te volgen.

Waarom Satellieten? Wat schuilt er nog achter het Starlink netwerk?

SpaceX is het enige bedrijf ter wereld met een landbare, herbruikbare raket die lading na lading in een baan om de aarde kan brengen. Zoals eerder gezegd is het ultieme doel van SpaceX om Mars te koloniseren. Dit kost geld, veel geld. Starlink internet zal bijdragen aan de kosten om dit gigantische project te financieren.

 

Eenmaal op Mars zal SpaceX trachten om ook daar een satellietverbinding tot stand te brengen. Dit betekent dat je het Starlink project op aarde ook kan bekijken als een gigantische test, zodat men het later snel en zonder problemen op Mars kan implementeren. Het doel is om de levensstandaarden van op Aarde zo snel mogelijk te kopiëren naar Mars. Met het feit in het achterhoofd dat de Martians niet tevreden zouden zijn met ouderwetse radio’s te communiceren, wordt hen zodoende hopelijk de mogelijkheid aangeboden om ook daar hun smartphones te gebruiken. Een netwerk van satellieten rond Mars dat in contact staat met de aarde is hiervoor een ideale oplossing.

 

Fun fact: Elon Musk’s plannen voor Mars kan je al terugvinden in de terms of service van het Starlink internet. De clausule bevindt zich in de sectie “Governing law” en verklaart het volgende: “Voor Diensten geleverd op Mars, of op doorreis naar Mars via een ruimteschip of ander ruimtevaartuig, erkennen de partijen Mars als een vrije planeet dat geen enkele regering op aarde gezag of soevereiniteit heeft over de activiteiten van Mars. Dienovereenkomstig zullen geschillen worden beslecht door middel van zelfbesturende principes, die te goeder trouw zijn vastgesteld ten tijde van de beslechting van Mars.” De terms of service kan je terugvinden op de website van Starlink (https://www.starlink.com/legal/terms-of-service-preorder) Hoe de verschillende bestuursorganen op aarde tegenover deze clausule staan is vandaag nog onduidelijk. SpaceX probeert alvast met deze clausule de aardse invloeden op zijn operaties te Mars tot een minimum te herleiden.

Betrouwbaarheid, obstructies, het weer en huidige issues

Zoals hierboven vermeld staat deze technologie nog in zijn kinderschoenen. Bijgevolg zijn er nog veel plekken zonder signaal, en in gebieden mét signaal zijn er af en toe momenten waarop het wegvalt. De beoogde oplossing hiervoor is steeds meer satellieten lanceren, om zo een betere dekking te garanderen.

 

Zoals je kan lezen in onze blog “welke materialen zijn nefast voor het gsm-signaal” zijn er manmade, maar ook natuurlijke elementen die voor een obstructie van het signaal kunnen zorgen. Dit is niet anders bij signalen verstuurd en ontvangen door satellieten. Een praktisch voorbeeld is wanneer je een Starlink schotelantenne op je dak hebt staan en het plots enorm begint te regenen. Water is een zeer goede geleider en absorbeert zodoende veel van het signaal. Hetzelfde geldt voor fysieke obstructies als gebouwen of bomen. Denk maar een woning in het midden van een dicht bebost gebied: Het signaal in de bebossing en het signaal boven de bebossing zal enorm verschillen. Dit gegeven zien we ook regelmatig terugkomen bij problemen van het 4G netwerk. Woningen in bossen, zoals in de Vlaamse Ardennen, hebben vaak weinig tot geen dekking van het 4G netwerk.

 

Zoals je merkt loop het netwerk van Elon Musk nog niet op rolletjes. Behalve de inherente problemen waarmee het product zelf nog kampt, is er ook nog de controverse van buitenaf. Enkele groepen binnen de natuurbescherming en astronomie stellen zich vragen over de impact die satellieten in een lage baan kunnen hebben op de nachtelijke hemel en op de natuur (denk dan vooral aan nachtdieren).

 

De president en COO Gwyne Shotwell meldde dat de kritiek als een verrassing kwam, maar tegelijkertijd werd het probleem direct getackeld. Vanaf de eerste vlaag van kritiek heeft het SpaceX research team deze kwestie onder de loep genomen. Begin 2020 kwamen ze met de eerste prototypes van een donkere satelliet genaamd “Dark Sat”. Deze satelliet kwam met een speciale niet reflectieve coating. Verder bouwend op dit idee, lanceerden ze in juni 2020 “VisorSat”. Zoals de naam impliceert, beschikken de satellieten over visors of zonneschermen. Sindsdien is dit de standaard geworden voor alle huidige en toekomstige satellieten in een baan rond de aarde (gelanceerd en geopereerd door SpaceX). Shotwell had het volgende te zeggen op het probleem van de helderheid: “We want to make sure we do the right thing to make sure little kids can look through their telescope. It’s cool for them to see a Starlink. But they should be looking at Saturn, at the moon… and not want to be interrupted.”

Hoe snel is het Starlink internet?

Het is moeilijk om hierop een vaste waarde te plakken. Zoals hierboven vermeld zijn er nog niet genoeg operationele satellieten, waardoor de stabiliteit van deze technologie nog niet is bewezen. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat wanneer we een (tijdelijk) stabiele verbinding hebben, de snelheden zich nog ver boven de door SpaceX beloofde waarden kunnen begeven.

SpaceX belooft aan iedereen met een Starlink downloadsnelheden van meer dan 100 megabits per seconde, een uploadsnelheid van meer dan 20 Mbps, en een ping (latency) van minder dan 31 milliseconden.

Wat we nu al merken in de eerste fasen van het Starlink internet, is dat de downloadsnelheden tot 270 Mbps (heel af en toe zijn er al pieken van 350-370 Mbps bereikt) en de uploadsnelheden tot 70 Mbps kunnen oplopen. Aan de andere kant zien we nu ook veel data in gebieden waar Starlink ondervertegenwoordigd is en de downloadsnelheden zodoende zakken tot 50-60 Mbps. Om een beeld te krijgen van de verschillende snelheden kan je eens kijken naar de reddit Starlink pagina. Hier worden dagelijks metingen doorgestuurd. Het is wel belangrijk dat we de kanttekening maken dat de de omgevingsfactoren enorm variëren in tijd en plaats. Een lage snelheid kan ook te maken hebben met het opstellen van de antenne in een bosrijke omgeving of op een stormachtige dag.

Hoe en waarom wilt Mercuron zich betrekken in dit verhaal?

Wij volgen dagelijks de nieuwigheden op in de RF-omgeving. Met andere woorden willen we expertise bereiken in alles wat met gsm, Wifi, Astrid, etc. te maken heeft. Toen we voor het eerst hoorden over de plannen van SpaceX met Starlink waren we direct verkocht. Meteen meldden we ons aan als één van de eerste bèta testers in België en sindsdien volgen we de ontwikkelingen op de voet.

Wij geloven sterk in de opportuniteiten die deze technologie met zich meebrengt. België als land is zeer goed verbonden met alles en iedereen, maar toch zijn er plekken die door het signaal met veel moeite worden bereikt, laat staan om HD te streamen of zelfs videogames te spelen. Als bedrijf lijkt deze uitdaging ons ongelooflijk interessant. Eén Starlink geeft ons voldoende slagkracht om iedereen op kantoor van een 3x sneller internet te voorzien. Er is momenteel geen enkele provider die deze snelheden op onze locatie kan evenaren. Dit is natuurlijk enkel mogelijk als SpaceX ons een stabiele verbinding garandeert.

Een zwak signaal is niet vaak te wijten aan je gsm... Mercuron vindt de oorzaak én de oplossing

Gerelateerde artikels

Fiber optic cable
Blog

Fiber

Meer en meer zaken bieden “gratis” wifi aan. Waarom maak je hier beter geen gebruik van?

Lees meer »