Uw GSM ontvangst & Uw gezondheid

Stralingsverschil tussen mobiele telefoons met goed en slecht ontvangst op de 700 MHz Band

Mobiele telefoons en tablets zijn tegenwoordig onmisbare apparaten. Ze stellen ons in staat om te communiceren, informatie te delen en toegang te krijgen tot het internet, ongeacht onze locatie. Echter, de straling die deze apparaten uitzenden heeft geleid tot aanzienlijke bezorgdheid over mogelijke gezondheidsrisico’s. Dit artikel richt zich op het stralingsverschil tussen mobiele telefoons met goede en slechte ontvangst op de 700 MHz band. We zullen dit onderbouwen met relevante wetenschappelijke studies en de gezondheidsimplicaties verklaren.

Stralingsprincipes van Mobiele Telefoons

Mobiele telefoons werken via radiogolven die elektrische en magnetische velden genereren. Deze golven fungeren als communicatiemiddelen tussen de telefoon en zendmasten. Afhankelijk van de technologie (2G, 4G of 5G) worden deze signalen op verschillende frequenties uitgezonden. De straling wordt gemeten in watt per kilogram (W/kg), wat aangeeft hoeveel energie door het lichaam wordt geabsorbeerd.

Frequenties en Toepassing

  • 700 MHz: Veel gebruikt voor 4G- en 5G-netwerken. Deze frequentie biedt een goede combinatie van bereik en datacapaciteit, waardoor het ideaal is voor gebruik in zowel stedelijke als landelijke gebieden.
  • Naast deze frequentie wordt er ook gebruik gemaakt van 5 andere frequenties, (800-2600Mhz) die elk verschillende technologiën en providers bevatten (lees meer hierover in het spectrum artikel)

Impact van ontvangstkwaliteit op straling 

De ontvangstkwaliteit van een mobiele telefoon heeft direct invloed op de stralingsuitstoot. Wanneer een telefoon een zwak ontvangst ervaart (bijvoorbeeld door afstand van de zendmast, obstakels of beperkte netwerkcapaciteit), verhoogt de telefoon zijn zendvermogen om de verbinding te behouden. Dit leidt tot een aanzienlijke toename van de totale wattage van uitstraling.

Voorbeeld van Stralingsverschil op de 700 MHz 

  • Goed ontvangst (700 MHz):

    • Vermogen uitstraling GSM toestel: 0,1 W (100 mW)
  • Slechte 0ntvangst (Worst Case op 700 MHz):

    • Vermogen uitstraling GSM toestel: 2 W (2000 mW) – in extreme situaties kan een telefoon zijn vermogen verhogen tot zijn maximum 3 W om de verbinding te behouden.

In dit  scenario kan een telefoon met slecht ontvangst op de 700 MHz band tot gemiddeld wel 20 keer meer straling uitzenden dan in een situatie met goede ontvangst.

Wetenschappelijke Studies en Bevindingen

1. Blootstelling aan straling en gezondheid

Er zijn verschillende studies uitgevoerd naar de effecten van elektromagnetische straling op de gezondheid. Een belangrijke studie die vaak wordt aangehaald is het INTERPHONE-onderzoek, uitgevoerd door het International Agency for Research on Cancer (IARC). Deze studie richtte zich op het risico van hersentumoren bij langdurige mobiele telefoongebruikers.

INTERPHONE-studie: De resultaten toonden een verhoogd risico op glioma, maar niet bij alle deelnemers en er waren significante verschillen afhankelijk van gebruiksgroep. De WHO classificeert radiofrequente straling in groep 2B (mogelijk kankerverwekkend), wat een indicatie is dat meer onderzoek nodig is.

2. Mechanismen van Biologische Effecten

Een andere studie, uitgevoerd door de onderzoekers naar de blootstelling aan radiofrequente straling, wijst op verschillende mechanismen waarbij straling de cellulaire activiteiten kan beïnvloeden. Een meta-analyse gepubliceerd in het tijdschrift “Environmental Research” bespreekt de potentiële effecten van blootstelling aan radiofrequente straling op cellulaire processen zoals oxidatieve stress, DNA-schade en veranderingen in celgroei.

Meta-analyse in Environmental Research: Deze analyse verklaart dat langdurige blootstelling aan elektromagnetische velden kan leiden tot veranderingen in de cellulaire functie, wat implicaties kan hebben voor de gezondheid op lange termijn, waaronder verhoogde risico’s op tumoren.

3. Accumulatieve Blootstelling

Een relevante publicatie in het “Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology” onderzoekt accumulatieve blootstelling aan radiofrequente straling en benadrukt de noodzaak om rekening te houden met het gebruik van meerdere apparaten (smartphones, tablets, etc.) en de totale blootstelling in ons dagelijks leven.

  • Studie over Accumulatieve Blootstelling: De resultaten suggereren dat de gecombineerde effecten van blootstelling aan meerdere bronnen op lange termijn belangrijk moeten worden onderzocht, aangezien de effecten van accumulatieve blootstelling mogelijk sterker zijn dan van afzonderlijke bronnen.

Gezondheidsaspecten

De zorgen over de impact van elektromagnetische straling zijn realistisch, vooral in situaties van hoge stralingsniveaus. Hoewel er verschillende variaties in de mening zijn, zijn sommige algemene overpeinzingen relevant:

  • Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): Classificeert radiofrequente straling als mogelijk kankerverwekkend (groep 2B). Deze classificatie is gebaseerd op beperkte bewijsvoering die een associatie tussen blootstelling aan straling en bepaalde vormen van kanker suggereert.

  • Europese Raad: Beveelt aan om de blootstelling aan elektromagnetische straling, vooral voor kwetsbare groepen zoals kinderen en adolescenten, te minimaliseren. Het is belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van hun blootstelling, vooral in tijden van slechte netwerksignalen die het apparaat dwingen meer energie te verbruiken.

Conclusie

Het stralingsniveau tussen mobiele telefoons met goede en slechte ontvangst op de 700 MHz band kan significant verschillen. Tijdens periodes van slechte ontvangst kan de stralingsuitstoot tot 20 keer hoger zijn, wat belangrijke implicaties heeft voor de gezondheid.

De wetenschappelijke aanwijzingen blijven evolueren, maar er zijn duidelijke signalen dat blootstelling aan elektromagnetische straling, vooral bij slechte ontvangst, serieuze aandacht vereist. Het is essentieel dat verdere studies worden uitgevoerd om de gezondheidsrisico’s goed te begrijpen en om richtlijnen te ontwikkelen die het gebruik van mobiele technologieën zowel efficiënt als veilig houden.

Voor meer informatie over de gezondheidsimpact van elektromagnetische straling, kunt u deze link bekijken.

Gerelateerde artikels