Blokkeer alle signalen met een kooi van Faraday

Kooi van Faraday afbeelding

Wat is een kooi van Faraday?

Een Faraday-kooi of Faraday-schild is een behuizing die elektromagnetische velden blokkeert. Het is gemaakt van geleidend materiaal zoals koper of ijzer, waardoor statische velden er niet doorheen kunnen. Oorspronkelijk was een Faraday-kooi een echte kooi, maar tegenwoordig verwijst de term naar alle soorten omhulsels die elektromagnetische straling tegenhouden.

 

 

Een concept in wording

Voordat Michael Faraday de principes van de Faraday-kooi ontdekte, waren er al anderen die met het fenomeen experimenteerden. In 1755 liet Benjamin Franklin een kurkballetje aan een zijden draadje langzaam in een elektrisch geladen blikje zakken. Het balletje viel gewoon naar beneden, zonder iets bijzonders te doen. Toen hij hetzelfde experiment aan de buitenkant van het blikje uitvoerde, werd het balletje juist aangetrokken. Franklin concludeerde dat de lading van het blikje alleen andere ladingen

Waar vind je Faraday-kooi toepassingen?

Magnetron

Je magnetron werkt als een Faraday-kooi. Als je je telefoon erin legt, ontvang je geen signaal. Let op: doe dit nooit en zet de magnetron zeker niet aan!

MRI-scanner

De ruimte met een MRI-scanner is altijd een Faraday-kooi. Speciale maatregelen zorgen ervoor dat ongewenste golven binnen de kooi worden gedempt.

Liften

Liften en andere metalen ruimtes bootsen het effect van een Faraday-kooi na, waardoor er geen signaal is voor mobiele telefoons en andere apparaten die elektromagnetische signalen gebruiken.

Horloges

Horloges hebben vaak een Faraday-kooi om ze te beschermen tegen elektromagnetische straling. Deze straling kan het uurwerk ontregelen of laten stoppen.

Is een auto een kooi van Faraday?

Kort gezegd, nee. Een echte kooi van Faraday moet een volledig gesloten metalen object zijn. De ramen van een auto laten elektrische en magnetische velden door. Het metalen dak en de rest van de auto geleiden de stroom vaak veilig naar de grond. Hoewel een auto dus geen echte kooi van Faraday is, werkt hij wel goed als stroomgeleider. Tijdens een heftige storm ben je veilig in je auto als de bliksem inslaat.

Xavier Bracke

Xavier Bracke

Xavier is de stuwmotor achter Mercuron. Als CEO en mede-oprichter brengt hij nieuwe communicatietechnieken naar alle gebouwen.

Zelfs in een kooi van Faraday voorzien wij een signaal!

Gerelateerde artikels

Fiber optic cable
Blog

Fiber

Meer en meer zaken bieden “gratis” wifi aan. Waarom maak je hier beter geen gebruik van?

Lees meer »