Blokkeer alle signalen met een kooi van Faraday

Kooi van Faraday afbeelding

Wat is een kooi van Faraday?

Een kooi van Faraday of faraday-schild is een behuizing dat wordt gebruikt om elektromagnetische velden te blokkeren. De constructie is gemaakt van elektrisch geleidend materiaal, zoals koper of ijzer, dat ervoor zorgt dat statische velden niet tot binnen de behuizing kunnen doordringen. Origineel was een kooi van Faraday een effectieve kooi, maar tegenwoordig wordt deze term gebruikt voor alle omhulsels en ruimtes die elektromagnetische straling buitensluiten.

Een concept in wording

 

Vooraleer Michael Faraday de wetenschappelijke principes achter de kooi van Faraday publiceerde, waren er al voorgangers die zich met het fenomeen bezig hielden. In 1755 liet Benjamin Franklin een balletje van kurk, hangend aan een zijden draadje, langzaam zakken in een elektrisch geladen blikje. Het balletje zakt gewoonweg naar beneden, zonder enige opmerkelijke verschijnselen. Wanneer hij het experiment herhaalde, maar dan aan de buitenkant van het blikje, merkte hij op dat het balletje naar het blikje werd getrokken. Franklins conclusie: de lading van het blikje kan alleen andere ladingen buiten dat blikje beïnvloeden.

Waar vinden we kooien van Faraday?

 

Microgolfoven

Dit metalen kastje fungeert als een kooi van Faraday. Leg je gsm in een magnetron en je zal geen gsm-signaal ontvangen. Disclaimer: Steek je gsm nooit in een microgolfoven en zet deze al zeker niet aan als je het toch doet.

 

MRI-scanner ruimte

De kamer waarin een MRI scanner zich bevindt is steeds een kooi van Faraday. Daarnaast worden de ongewenste golven binnen de kooi, door middel van speciale maatregelen, gedempt.

 

Liften

Liften en andere ruimtes met geleidende frames en wanden simuleren het effect van een Faraday-kooi, wat leidt tot verlies van signaal en dead zones voor gebruikers van gsm’s, radio’s en andere elektronische apparaten die externe elektromagnetische signalen nodig hebben.

 

Horloges

Horloges worden vaak uitgerust met een kooi van Faraday om ze te beschermen tegen elektromagnetische stralingen. Het blootstellen van een horloge aan elektromagnetische golven kan leiden tot afwijkingen of zelfs het stoppen van het uurwerk.

Is een auto een kooi van Faraday?

Kort gezegd, Neen. Om als een kooi van Faraday te werken, moet iets een gesloten metalen object zijn. De autoruiten zorgen ervoor dat elektrische en magnetische velden nog steeds kunnen binnendringen. Het dak is van metaal, en via de stijlen en de rest van de auto wordt de stroom vaak veilig naar de grond geleid. Een auto is strikt genomen dus geen kooi van Faraday, maar wel een goede stroomgeleider. Moet je op de baan tijdens een intense storm, dan zal je alleszins veilig zijn als de bliksem inslaat op je auto.

Xavier Bracke

Xavier Bracke

Xavier is de stuwmotor achter Mercuron. Als CEO en mede-oprichter brengt hij nieuwe communicatietechnieken naar alle gebouwen.

Zelfs in een kooi van Faraday voorzien wij een signaal!

Gerelateerde artikels