Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je een antwoord op onze meest gestelde vragen. De pagina is onderverdeeld in 5 secties/onderwerpen:

Mercuron & oplossingen

De voorgestelde apparatuur werkt met alle voor het ogenblik gebruikte frequentiebanden binnen België. Dit wil ook zeggen dat wij alle huidig gebruikte technologieën ondersteunen (2G, 3G, 4G, 4.5G en 5G). Zowel de 5G standaard als de 5G frequentiebanden liggen voor het ogenblik nog niet 100% vast. Als, na introductie van de 5G standaard, blijkt dat er zal gewerkt worden op 1 (of meerdere) van de huidige frequentiebanden, dan zal de huidige apparatuur perfect 5G ondersteunen. Verschillende landen hebben plannen om hun 2G (en soms zelfs 3G) netwerk uit te schakelen zodat zij deze banden kunnen gebruiken voor 5G.

Voor de bekabeling van onze apparatuur gebruiken we een coax kabel.

In tegenstelling tot online repeater winkels, ligt onze nadruk op service. Wij verzorgen dus alles van A tot Z. Eerst komen wij langs voor een site survey, zodat we weten wat er exact nodig is om jullie gsm-signaal naar een ideaal niveau te brengen (dit is soms een minder ingrijpende installatie dan onze klanten zelf voor ogen hadden). Eenmaal we weten wat er exact moet gebeuren, sturen we ons team die de installatie en de nazorg volledig op zich neemt. We hebben teams die zowel overdag als ‘s nachts werken, om de hinder die wordt veroorzaakt zo veel mogelijk te beperken (bv. een installatie plaatsen buiten de werkuren van een winkel).

Een volledige site survey kan worden uitgevoerd tussen de 1,5 à 3 uur, afhankelijk van de grootte van het gebouw. Bepaalde vereisten dienen aan voldaan te zijn om een site survey vlot te laten verlopen. Beschikbaarheid van plannen met kabelgoten, toegang tot het complete gebouw, toegang tot het dak en een lokaal contactpersoon helpen ons een stap vooruit.

Neen, deze apparatuur ondersteunt alle operatoren alsook alle frequentiebanden tegelijkertijd. Wij brengen dus een perfect gebalanceerd en dekkend gsm-signaal tot in je gebouw.

Een repeater is een toestel dat het signaal buiten het gebouw oppikt, waarna dit signaal via een kabel naar binnen wordt gebracht en een binnenantenne deze terug uitzendt. De nadruk ligt hier op het woord “zenden”. In een repeater zit een zender, waardoor deze wordt geclassificeerd als zendapparatuur. Voor het bezit van dit type zendapparaturen is een licentie vereist in België. Het verschil met onze oplossing is dat wij in de plaats van een repeater, een signaal versterker plaatsen. Het signaal dat van buiten komt wordt dus niet heruitgezonden, maar enkel versterkt. Dit heeft als gevolg dat onze apparatuur niet wordt geclassificeerd als zendapparatuur en je bijgevolg geen zendlicentie nodig hebt.

De mobile coverage extender koop je bij je provider en versterkt bijgevolg ook enkel die provider. Klanten of werknemers met een andere provider zullen dus nog niet gebaat zijn met deze oplossing. Daarnaast versterken ze maar één technologie (bv. Enkel 3G).

De standaard garantie op onze installatie is 1 of 2 jaar. Een verlengde garantie maakt deel uit van onze onderhoudscontracten. Zo lang dat het onderhoudscontract op een systeem loopt, valt het systeem nog onder garantie. We geloven sterk in het aanleveren van worry-free oplossingen voor de klant en deze verlengde garantie maakt hiervan deel uit.

Een onderhoudsovereenkomst is niet verplicht maar wordt wel aangeraden. Naast het jaarlijks onderhoud bekijken we ook externe factoren, zoals de buiten-ontvangst van de operatoren. Deze kan wijzigen en opdat het systeem optimaal werkt, meten we deze jaarlijks uit.

Onze apparatuur heeft een lifecycle van 10+ jaar. Het jaarlijkse onderhoud en de remote monitoring verzekeren u dat we problemen detecteren nog voor uzelf of een klant deze zal opmerken. Deze proactieve aanpak geeft je operationele zekerheid voor een lange periode.

De voorgestelde oplossing werkt op de verschillende frequentiebanden die in gebruik zijn door de telecomproviders (tussen 800 Mhz en 2600 Mhz). Een indoor Astrid versterkingssysteem werkt op een veel lagere frequentie (rond 400 Mhz). Er kan geen interferentie of storing ontstaan tussen beide systemen. Zodoende zijn beide systemen volledig compatibel met elkaar voor installatie in eenzelfde winkel.

Een Mobile Coverage Extender is een mini antenne die je steeds van de eigen provider moet aankopen of huren. Het toestel versterkt bijgevolg enkel het signaal van de operator en vaak ook maar één technologie (3G). Dit betekent dat klanten met een andere provider nog steeds een slechte ontvangst zullen hebben. De kosten verschillen van provider tot provider.

In vergelijking met de Mobile Coverage Extender van jouw provider, versterken we niet enkel het signaal van die provider. Onze oplossing versterkt het signaal voor alle operatoren tegelijkertijd. Ook verbeteren we het signaal voor een onbeperkt aantal gebruikers (iedereen de je zaak binnenwandelt zal genieten van een beter signaal). Naast alle operatoren te versterken, verbetert het ook alle technologieën (2G, 3G, 4G en 5G) tegelijkertijd.

Gsm-signaal

5G is de opvolger van de 4G. De “G” in 5G staat voor generation. Dit betekent dus dat dit de 5e generatie van mobiel communicatienetwerken is. Het is een verscheidenheid aan technologieën met als doel een zo snel mogelijke mobiele communicatie te verzorgen en een nog groter aantal apparaten te verbinden met het internet.

Dit zijn enkel stappen die je kan ondernemen… Verwijder obstructies Verander de instellingen in je gsm Zoek de dichtstbijzijnde zendmast Zorg voor een volle batterij Blokker de antenne in je gsm niet Stap over naar een andere provider Installeer een gsm-versterker

Bedrijfsgebouwen zijn vaak omgeven door materialen als metaal, baksteen en beton die zeer goed zijn in het blokkeren van gsm-signalen. De tips van hierboven zullen niet steeds voldoende zijn om je signaal naar een aanvaardbaar niveau te tillen. Het aanschaffen van gsm-versterking apparatuur is dan dé oplossing voor jouw bedrijf. Mercuron kan je daarbij helpen. We zijn marktleider in het optimaliseren van draadloze communicatie en dus ook het versterken van gsm-signaal.

Het gsm-signaal wordt normaliter afgelezen aan de balkjes die bovenaan de gsm te vinden zijn. Dit is geen nauwkeurige manier van meten want één streepje kan enorm verschillen per gsm en provider. Zowel Iphone als Android-gsm’s hebben een verborgen menu waarin je kan aflezen wat de effectieve signaalsterkte is op de plaats waar je momenteel bent. In dat menu vind je een negatief cijfer in decibels. Dit cijfer vertelt je exact hoe het gesteld is met het gsm-signaal.

Ja. Veel mensen hebben moeite om erachter te komen waarom de batterij van hun smartphone te snel leegloopt, ondanks het feit dat ze diensten zoals Bluetooth en Wi-Fi niet gebruiken. Velen weten echter niet dat een slechte ontvangst van hun gsm een directe invloed kan hebben op de levensduur van de batterij. Als je zeer dicht bij een gsm-mast bent en een uitstekende ontvangst hebt, dan hoeft jouw gsm niet veel energie te verbruiken om toegang te krijgen tot de ontvangst. Als je gsm echter moeite heeft om toegang te krijgen tot een fatsoenlijke ontvangst, zal hij meer energie verbruiken, waardoor de batterij van je gsm snel leegloopt. Hoe slechter het signaal, hoe meer energie je zal verbruiken om een goede ontvangst te behouden. Als er helemaal geen ontvangst is, zal je gsm periodiek blijven zoeken naar een signaal, wat een drastisch effect kan hebben op de levensduur van de batterij.

Een dropped call gebeurt wanneer je gsm op een of andere manier wordt losgekoppeld van het mobiele netwerk. Meestal gebeurt dit vanwege een slecht gsm-signaal waardoor het gesprek wordt afgebroken. De redenen hiervoor zijn: Afstand van de zendmasten Wisseling van de zendmast Obstructies Het regent De zendmast is overladen Je misinterpreteert jouw signaalsterkte

Het merk en model van je gsm hebben zeker een impact op het gsm-signaal. Technologie verandert elke minuut, dus is het ook logisch dat nieuwe gsm’s automatisch betere technologie hebben om een sterk gsm-signaal te ontvangen. Daarnaast zijn er nog productieverschillen van o.a. de ingebouwde antenne die verschillen meebrengen per merk en model.

Neen, het tegengestelde is waar. De straling van onze antennes is 100x kleiner dan de straling van een wifi-installatie. Dankzij deze antennes gebruiken mobiele toestellen het minimum aan zendvermogen en zenden ze 50x minder straling uit dan toestellen die en slechte ontvangst hebben. Daarnaast verhoog je ook de batterijduur van je toestel, aangezien er veel minder energie nodig is om een connectie te maken.

De SAR-waarde van een gsm-toestel is een parameter om aan te geven hoeveel elektromagnetische golven het toestel maximaal kan afgeven op ons lichaam. Hoe hoger de SAR-waarde, hoe hoger de energie die op ons lichaam wordt afgegeven. Lees meer over de SAR-waarde en de gevolgen van gsm-signaal op jouw lichaam.

Gsm-masten

De eerste stap in het verbeteren van de kwaliteit van het gsm-signaal in je huis of bedrijf is het bepalen van de dichtstbijzijnde gsm-mast van jouw provider. De locatie van de dichtstbijzijnde zendmast en obstakels daartussen kunnen mogelijk signaal problemen met zich meebrengen. Weten waar de dichtstbijzijnde gsm-mast is, kan je helpen bepalen of er een eenvoudige manier is om je signaal te verbeteren.

Een gsm zet onze gesprekken om in elektromagnetische radiogolven. Deze worden verzonden naar de dichtstbijzijnde gsm-mast en stuurt ze door naar de volgende. Dit proces blijven de radiogolven volgen tot wanneer ze bij de andere partij belanden en terug worden omgezet naar een gesprek.

Als er voor de plaatsing van de antenne een omgevingsvergunning nodig is dan kan je bezwaar indienen. Een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd wanneer een antenne wordt geplaatst op een nieuwe constructie. Wanneer de antenne op een reeds bestaande constructie wordt gebouw, bv. op het dak van een gebouw, dan moet deze vergunning niet worden aangevraagd en kan je bijgevolg ook geen bezwaar aantekenen. Wordt de antenne toch geplaatst, maar je twijfelt toch of deze aan de normen voldoet dan kan je op de website van Vlaanderen een meting aanvragen. Via volgende link kom je op het contactfomrulier van Vlaanderen uit: https://omgeving.vlaanderen.be/aanvragen-van-een-stralingsmeting

Alle zendmasten moeten zich houden aan de normen die zijn opgedragen door de Vlaamse regering. Hoe lager de frequentie, hoe gemakkelijk dat de straling bij ons kan doordringen. Dus hoe lager de frequentie, hoe strenger de normen. Hoeveel elke antenne en zendmast exact mag uitzenden vind je hier https://omgeving.vlaanderen.be/normen-zendantennes

Wifi

Dit zijn alvast enkele tips waarmee je kan beginnen:

Selecteer een goede plek voor je router
Update je router regelmatig
Zorg dat je geen “wifi leeches” hebt
Gebruik één draadloze standaard
Verander je wifi kanaal
Verwissel van frequentieband
Controleer applicaties of gebruikers die een groot deel van je bandbreedte opnemen

Zit je op een privaat of een publiek wifi netwerk? Op een privaat netwerk, wat je vindt bij thuisgebruik en kantoren die wachtwoord beschermd zijn, ben je relatief veilig. Dit is niet zo evident wanneer je op een publiek netwerk zit. Lees onze blog over de veiligheid van verbindingen over 4G, privaat netwerk en publiek netwerk.

Wanneer je geen gebruik maakt van een VPN, ben je nooit volledig beschermd tegen cybercriminelen en het lekken van data. Lees onze tips en tricks in onze blogpost en bescherm jezelf

A.S.T.R.I.D.

ASTRID staat voor All-round semi-cellular Radio communication system with Integrated Dispatchings. ASTRID is een telecomoperator dat zich enkel en alleen focust op de hulpdiensten in België. Het stelt de brandweer, de politie en andere hulpdiensten in staat om efficiënt met elkaar te communiceren.

De doelgroepen voor de ASTRID service zijn tweedelig. De eerste categorie van mogelijke klanten zijn de diensten, instellingen, vennootschappen of verenigingen, van publiek of privaat recht, die rechtstreeks diensten verstrekken op het vlak van de openbare hulpverlening en veiligheid. De tweede categorie betreft diensten, instellingen, etc. die niet rechtstreek diensten verstrekken op het vlak van de openbare hulpverlening en veiligheid, maar er wel mee worden geconfronteerd tijdens de uitvoering van hun taak.

TETRA, of “Terrestrial Trunked RAdio”, is een standaard voor digitale spraak- en datacommunicatie die in Europa is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoeften van degenen die werkzaam zijn in de nood- en veiligheidsdiensten. Het ASTRID systeem is hierop gebaseerd. Meer informatie vind je op de website van ETSI.

Walkie talkies (PMR)

Walkie talkies (ook wel portofoons genoemd) zijn mobiele tweerichtings radio’s. Een tweerichtings radio is een radio die zowel audio kan uitzenden als ontvangen. Walkie talkies kan je onderverdelen in vergunningsvrije, vergunde en walkie talkies over het mobiele netwerk.

Een vergunde walkie talkie heeft een hoger zendvermogen dan een vergunningsvrije, waardoor die ook een groter zendbereik heeft. Ze bieden ook discretie. De frequenties die je gebruikt zijn specifiek aan jou toegewezen. Voor een vergunningsvrij walkie talkie betaal je dus niet voor een vergunning, maar je bereik is kleiner en iedereen kan met je meeluisteren als ze op jouw frequentie stoten. De walkie talkie over het mobiele netwerk heeft alle voordelen van een vergunde walkie talkie en een gsm, maar zonder de nadelen (geen vergunning nodig). Ze werken net als bovenvermelde walkie talkies, maar via het 2G, 3G, 4G en 5G netwerk. Zonder zendvergunning heb je dus een wereldwijd bereik en discretie. Ze hebben elk een unieke ID en enkel de walkie talkies over het mobiele netwerk die op elkaar zijn afgestemd kunnen met elkaar communiceren.

Dit kan je nog interessant vinden....

Fiber optic cable

Fiber

Meer en meer zaken bieden “gratis” wifi aan. Waarom maak je hier beter geen gebruik van?

Lees meer »